Nyheter

Finjas tätskikt får godkänt i RISE funktionsprovning

Research Institutes of Sweden, RISE, har i samarbete med Byggkeramikrådet, BKR, och på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningfond testat funktionen hos 19 olika tätskikt, alla avsedda att användas bakom keramiska plattor i våtutrymmen. I undersökningen ingick Finjas dukbaserade tätsystem. Testet bekräftar att Finjas tätsystem är tryggt och hållbart då det fick godkänt i detta tuffa belastningsprov.
– Testerna utförs direkt på tätskiktet utan att det lagts plattor av kakel/klinker ovanpå. I verkligheten så duschas det ovanpå keramiken det vill säga tätskiktet blir inte utsatt för direkt vattenbelastning. Testerna ska motsvara 30 års badrumsanvändning och därför behöver tätskiktet testas hårt. Även om verklighetens belastning inte går att jämföra med den i testerna, och det heller inte finns vattenskadestatistik som motsvarar testresultaten, så hjälper testerna oss att identifiera potentiella svagheter i tätskiktssystemen så att leverantörerna kan förbättra dem ytterligare, säger BRK:s vd Ralf Jerad.
Finja erbjuder ett komplett sortiment av produkter för hållbara tätsystem i badrum. Därtill erbjuds fix och fog samt silikon i en rad olika färger, allt för att skapa ett badrum som håller över tid.
– Att våra tätskikt får godkänt i detta hårda belastningstest är glädjande. Vi har sedan tidigare godkännande enligt de branschkrav som finns. Det gör oss trygga i att våra tätskikt ger våra kunder varaktiga badrum under många år, säger Patricio Villarroel, vd Finja Betong.
Foto: Finja