Nyheter

Första spadtaget för Stångåstadens största byggprojekt

DEN 25:E MARS togs det första spadtaget för bostäder i Ebbepark – framtidens stadsdel, när Stångåstaden påbörjade byggnationen av 300 nya lägenheter i kvarteret Lugnet. Kvarteret kommer att erbjuda både hyresrätter och bostadsrätter, liksom flera smarta lösningar för en hållbar livsstil. Projektet är Stångåstadens största i modern tid.
– Det känns härligt att vara igång och bygga bostäder i Ebbepark för att kunna erbjuda Linköping 300 nya lägenheter i en unik miljö, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden. I Ebbepark skapar vi en spännande miljö att både bo och verka i. Vi testar och utmanar för att skapa hållbara och smarta lösningar. Vi har exempelvis pressat byggkostnaderna genom att utmana upphandlingssätt när vi bygger, vi bygger med hållbarhet i fokus och kommer att miljöcertifiera bostäderna och vi bygger in smarta lösningar som är en del av framtidens boende, avslutar Fredrik Törnqvist.
Exempel på dessa smarta lösningar kan exempelvis vara leveransboxar i husen, hund- och cykelduschar och mekarhörnor som delas mellan de boende.
Ebbepark är Linköpings nya stadsdel i Östra Valla. Här kommer Stångåstaden, tillsammans med Sankt Kors, att integrera bostäder och verksamheter med visionen att skapa ett område som lever och sjuder av aktivitet dygnet runt. En dynamisk tillväxtmiljö för affärsidéer, innovationer och företagande samt bostäder, service och allt annat man behöver för att leva sitt liv. Ebbepark kommer bestå av fyra olika kvarter och Stångåstaden kommer totalt att bygga drygt 700 bostäder i området.
Det område som Stångåstaden nu kommer börja bygga heter Lugnet och är som namnet signalerar en lite lugnare del av Ebbepark, som vänder sig främst till familjer som önskar en något stillsammare boendemiljö än resten av det levande och aktiva området.
Lugnet i siffror:

 • De olika kvarteren kommer att färdigställas etappvis med olika färdigställandetider och inflyttningstider. Inflyttning sker under 2021-2022.
 • Den 1:a etappen kommer att innehålla 86 lägenheter (31 hyresrätter och 55 bostadsrätter).
 • Bostadsrätterna kommer att börja marknadsföras i september och kommer ut till försäljning i januari 2020.
 • Stångåstaden kommer även att bygga två lokaler inom restaurang och service/handel.
 • Ca 150 hyresrätter med en jämn fördelning mellan 1 ROK, 2 ROK, 3 ROK och 4-5 ROK.
 • Ca 150 bostadsrätter med, varav 20% 1 ROK, 30% 2 ROK, 35% 3 ROK och 25% 4-5 ROK.
 • 190 bilparkeringsplatser i garage
 • 640 cykelparkeringar utomhus, plus 320 inomhus
 • Cykelrum för lådcyklar i markplan

Ebbepark i siffror:

 • Ebbepark kommer att bestå av drygt 700 bostäder och 75 000 kvm verksamhetslokaler.
 • Området kommer att vara indelat i 4 kvarter: Lugnet, Verkstan, Dynamiken och Labbet.
 • Ebbepark ligger mitt i Linköping med endast 5 minuters cykelväg till centrum, 10 minuter till Linköpings Universitet och 15 minuter till Science Park Mjärdevi.
 • Ebbepark har fått sitt namn från Ebbe Wahlbeck, vd och styrelseordförande för Wahlbecks fabriker som bedrev verksamhet på platsen under mitten av 1900-talet. Under Ebbes tid som vd utvecklades tanken om att samutnyttja resurser mellan privatpersoner och företag.
 • De första hyresgästerna kommer att flytta in i Ebbepark 2021.