Nyheter

Det här bygger vi helst i vinter

Staket och plank, Bygglov och anmälan, Skruv- och spikguide, Altan och Bra att veta om impregnerat trä är de topp 5 mest populära byggbeskrivningarna under höst- och vinterhalvåret i Sverige 2018–2019. Det visar ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä.
– Intressant är att byggbeskrivning Skruv- och spikguide samt Bygglov och anmälan toppar i år igen. Att Altan ligger högt på listan även under höst- och vintertid, liksom sommartid, har att göra med att många börjar planera sitt altanbygge redan i början av året, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.
Under höst och vinter planerar och bygger vi med hjälp av byggbeskrivningarna Staket och plank, Bygglov och anmälan samt Skruv- och spikguide. Även byggbeskrivningen Altan och Bra att veta om impregnerat trä ligger högt i topp på listan över de fem mest sålda och distribuerade byggbeskrivningarna från Svenskt Trä.
Det är viktigt att välja tryckimpregnerat trä med träskyddsklass NTR/A till stolpar och träskyddsklass NTR/AB till staketbrädor och se till att hålla lämpligt avstånd mellan stolparna. Ett riktmärke är 1 500 – 2 000 mm men beror på konstruktionen och spikreglarnas dimension.
– Trä är ett beständigt och hållbart material med många användningsområden. Det är ett material för alla – alla kan bygga i trä och statistiken visar att vi gör det också, säger Johan Fröbel.
Förra året samma period, planerade och byggde Sverige med hjälp av byggbeskrivningarna Altan, Skruv- och spikguide, Bra att veta om trä, Bastu samt Bygglov och anmälan. All statistik är för sålda och utdelade byggbeskrivningar under perioden 1 oktober 2018 till 13 februari 2019.
Foto: Åke E:son Lindman