Nyheter

Nutanix sänker byggkostnader med all data samlad i en ”låda”

Amerikanska Nutanix etablerar sig i Norden och erbjuder branscher som bygg- och infrastruktur mjukvara med radikalt förenklad datalagring och hantering av molntjänster.
– Möjligheten att ha en lösning för allt! Oavsett om den sitter i en lastbil eller i en stor datacentral på huvudkontoret, säger Nordenchefen Peter Källviks till Stordåhd Kommunikation vid ett kundevent i veckan på Munchenbryggeriet i Stockholm.
När Nordenchefen Peter Källviks förklarar fördelarna med Nutanix mjukvara jämför han med ”traditionella hård- och mjukvarulager”.
– Vi levererar, enkelt utryckt, en mjukvarubaserad datacentral i en ”låda”.
Som företag, kund och användare kan du med Nutanix programvara helt och hållet koncentrera dig på applikationerna, tillägger Peter Källviks.
– Allt annat tar vi hand om! Sedan har du naturligtvis någon typ av hårdvara, motsvarande en telefon, i botten. Som står i en datacentral eller är IoT-censor i en traktor eller något sådant.
Nutanix grundades av personer från ”cloudbolag” som Facebook och Google.
– Hela designfilosofin bygger på det. Det krävs extremt lite resurser för att köra det här. Det är faktiskt som en iPhone eller Android, eller vad du nu använder.
Nutanix kunder finns, enligt Nordenchefen Peter Källviks, idag i stort sett i alla branscher.
Samma ritning för alla!
Mjukvaruleverantörens Norgechef Kjell- Einar Anderssen, som också var med på torsdagen kundevent i Stockholm, har särskild koll på byggbranschen i vårt västra grannland.
– Den har satt som mål att genom digitalisering i byggindustrin reducera kostnaderna med 20 procent.
Som exempel på Nutanix roll i sammanhanget tar Kjell- Einar Anderssen de i olika grad uppdaterade versionerna av byggritningen som i ett givet ögonblick ofta existerar – och förvirrar – under pågående byggprocess.
– Alla ska ha samma version av ritningen! För det levererar Nutanix en produkt som heter Fame. Då kan du med din iPhone få tillgång till den ritning som gäller nu. Med senaste ändring i 3D!
Bilden:
Nutanix Norgechef Kjell- Einar Anderssen.