Nyheter

Fastighetsskatterformen tio år senare: Förlorarna finns på landsbygden

Alliansen lovade att ”alla” husägare skulle få minskade kostnader när fastighetsskatten slopades och ersattes av en avgift med maxtak. Men tio år efter reformen betalar husägare i 160 av landets kommuner mer i fastighetsavgifter än vad de tidigare gjorde i skatt, visar en granskning av SVT.
Förlorarna hittas på landsbygden där taxeringsvärdena på många hus har ökat, ofta från låga nivåer. I Kiruna har avgifterna ökat med 76 procent.
Vinnarna återfinns i de välbärgade områdena i Sveriges storstadsområden där maxtaket uppnås. I Lidingö och Danderyd har kostnaderna halverats. För dyra villor innebar reformen skattesänkningar på ibland 30 000 till 40 000 kronor per år.
Ta pengar från landsbygden och ge till Stockholm hade aldrig gått att sälja in politiskt, säger Björn Berggren, professor i företagsekonomi vid KTH, till SVT.