Nyheter

Anders Borg rivstartade Fastighetsmässan i Kista

Fastighetsmässan i Kista rivstartade på onsdagsmorgonen med ett anförande av förre moderate finansministern Anders Borg. Om Kinas rekordsnabba urbanisering, kunskapsbaserad tillväxt och växande nordiska storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Vi måste bygga nya regelverk för byggande och komma över vår höjdskräck (!), sade Anders Borg från Elvacoscenen på mässan i Kista.
I sitt anförande på Fastighetsmässan betonade Anders Borg nödvändigheten av att för tillväxtens skull bejaka växande bostadsområden och att bygga på höjden i stadskärnorna.
– Allt talar för att det här är att betrakta som närmast ett konstant tillstånd. Snabb tillväxt och kunskapsekonomi i kunskapsstäder, tillade han.
Anders Borg såg framför sig – särskilt mot bakgrund av den stora skuldsättningen i Sverige och de nordiska länderna – en rad enligt honom lika nödvändiga som komplicerade bostadspolitiska beslut. Bland annat för att minska behovet lånebehovet i samband med boende.
– Jag tror att i den här miljön så har också hyresregleringen kommit till vägs ände, tillade Anders Borg.
Efterfrågad kunskap
Några meter från Anders Borg, på Scen 2, var mer konkreta och tekniska spörsmål om bostadsbyggande på tapeten. Där diskuterade tre företrädare för betong, trä och plåt klimatsmart byggande.
En fråga där vikten av en i sammanhanget kunskapsbaserad efterfrågan var något som återkom.
– Idag är det fullt möjligt att bygga ett hus med lägre klimatpåverkan genom att använda så lite cement i betongen som möjligt, istället alternativa bindemedel. Men det kräver också att du är en aktiv beställare, betonade vd Malin Löfsjögård på branschorganisationen Svensk Betong.
I diskussionen på Scen 2 deltog även Susanne Rudenstam, kanslichef på Sveriges Träbyggnadskansli.
– Den allra största utmaningen också vi har är utbildning. På samma sätt som för betong finns det en massa olika system och komponenter som fungerar på olika sätt. Kunskap finns, vårt uppdra nu är att sprida den!
Hybridprojekt
I diskussionen om byggnadsmaterial och klimatpåverkan pekade Plåt & Ventföretagens vd Johan Lindström för sin del på ett par, enligt honom, för lite uppmärksammade men påkostade projekt. Med syfte att minska klimatpåverkan vid materialtillverkning inom Plåt & Ventföretagens sektor.
– Ett av dem är hybridprojektet uppe i Luleå där man ersätter koks med vätgas för att tillverka stål. Det där är en jättegrej som förhoppningsvis kommer att sluta väl och sänka Sveriges koldioxidutsläpp med i runda slängar tio procent. En enorm besparing!
Fastighetsmässan i Kista avslutas imorgon torsdag den 7 mars.