Nyheter

Ett 30-tal svenska företag inom vatten, värme och luftkvalitet på väg till ISH Frankfurt 2019

Ett 30-tal svenska företag ligger i startgroparna för ISH Frankfurt 2019. Världens ledande mässa inom VVS, vatten, energi och AC teknologi.
– Med över 200 000 besökare från 150 länder med extra fokus på hållbarhet och luftkvalitet. Det som vi i Skandinavien normalt är bra på!
Mattias Dahlquist – vd Messeforum och Frankfurtmässans officiella företrädare i Sverige och Norge – tecknar läget inför mässöppningen i Frankfurt på måndag den 11 mars.
Utöver nya produkter och lösningar inom VVS, energi och luftkvalitet bjuder ISH Frankfurt 2019 – som hålls vartannat år – i år på ett par för utställare och besökare påtagliga organisatoriska nyheter.
En är att mässan för första gången pågår från måndag till fredag utan några helgdagar. Ett sedan länge återkommande önskemål från många besökare som nu tillgodoses med mässdatumen 11-15 mars.
En annan nyhet är den nya utställningshallen Hall 12. Ett tillskott med 9 000 kvadratmeter i en hall med solpaneler på taket och 34 kilometer rördragning för kyla och värme.
– Världens modernaste mässhall! Nästan alla utställare nämner den fantastiska komforten vad gäller ljudnivå, ljus- och luftkvalitet, sammanfattar Mattias Dahlquist, Frankfurtmässans nordiske företrädare, så här långt erfarenheterna från Hall 12.
Den nya utställningshallen gör att ungefär 1 500 av sammanlagt 2 5000 utställare måste byta utställningsplats. Ett faktum som samtliga berörda sedan länge är informerade om.
Robust gjutjärn
Westbo of Sweden AB är ett av det 30-tal svenska företag som i egenskap av utställare kommer till Frankfurt på måndag.
Ett företag med svensk adress i småländska Reftele i Gislaveds kommun. Som i drygt ett par decennier profilerat sig med vedeldade kaminer och järnspisar i traditionell skandinavisk stil. Framförallt med sikte på den tyska marknaden och kanske främst privata användare i lantliga miljöer.
Men på sin med tyska Scharmotte Verk Raderburg delade utställningsplats, F18 i Hall 9, presenterar Westbo of Sweden i år en ny och jämfört med övriga sortimentet annorlunda produkt – WeRa.
En robust vedeldad gjutjärnsspis – med kokplatta och utan fokus på retrodesign – framtagen tillsammans med utställningspartnern Raderburg.
Den bakomliggande tanken är en ”katastrofspis”. Främst avsedd för primitiva, provisoriska byggnader, kanske till och med tält, i samband med händelser som flyktingkriser och naturkatastrofer.
– En helt ny produkt! Det är inte en vacker kamin att titta på. Men den är effektiv, håller värmen länge och klarar tuffa miljökrav. Det inte som när du gjorde lumpen och var tvungen att sitta uppe och elda hela natten (!), säger Mattias Gunnarsson, ägare av Westbo of Sweden.
Ett 60-tal WeRa-spisar har hittills sålts till jaktstugor, förråd och liknande miljöer på den tyska marknaden.
– På mässan är det bara den vi kommer att visa.

ISH Frankfurt 2019 är tredje gången Westbo of Sweden ställer ut på mässan i Frankfurt. De första två gångerna med egen monter.
– Den här tillsammans med Mässa Gete Fuoco i Verona är de två viktigaste för oss.
Badrum i svart
Smedbo är marknadsledande i Skandinavien inom badrumstillbehör, men är även en betydande aktör på marknaderna i Europa och USA.
På ISH Frankfurt 2019 återfinns det familjeägda badrumsföretaget från Helsingborg – med en rad mässor bakom sig i bagaget – i monter B59, Hall 3.
– Vi kommer att visa många nyheter som lanseras under 2019. Handdukstorkar och speglar som vi knyter ihop med en svart badrumsserie, som kommer att vara ett tema för oss.
Det avslöjar marknadschef Cecilia Ask, som för egen del debuterar på ISH Frankfurt 2019, apropå Smedbos mässplaner för nästkommande vecka.
– Den är jätteviktig för oss! Särskilt för den tyska marknaden.
Hur förbereder sig badrumsföretaget Smedbo inför mässan?
– Det är en väldigt lång förberedelse. I och med att vi satsar så mycket på att visa nya produkter så är den hela tiden närvarande i produktutvecklingen. Redan när det är ett och ett halvt år kvar till nästa ISH börjar vi jobba mot den. Det är en stor lanseringsmöjlighet!
”Världens största”
För globala värmeelementföretaget Backer AB, från lilla Sösdala i norra Skåne, är ISH Frankfurt 2019 nummer två i ordningen. Den här gången med lansering i Hall 9 monter B76 av en produkt som kommer ut på marknaden 2020.
– En steglös elkasett till främst värmepumpar. Som spar både energi och kostnader, berättar Daniela Brunner-Hjelm, marknadsföringsansvarig på Backer AB.
Med många stora HVAC-kunder (Heating, Ventilating, Air Conditioning) på den tyska marknaden blir mässan i Frankfurt ett optimalt sätt för Backer AB att hålla kontakt med och uppdatera befintliga kunder med sin produktutveckling. Framförallt på värmeelementsidan.
– Men förstås också för att träffa nya kunder. Frankfurtmässan och Tyskland är en strategiskt viktig marknad för oss, avslutar Daniela Brunner-Hjelm, marknadsföringsansvarig på Backer AB, apropå betydelsen av att vara på plats på ISH Frankfurt 2019 och vad hon refererar till som ” världens största HVAC-mässa”.
Bild: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera