Nyheter

2018 blev rekordår för Svenska Mässan

2018 var på många sätt ett rekordår för Svenska Mässan och Gothia Towers. Med en omsättning på drygt 1,4 miljarder kronor, ett resultat på 233 miljoner före avskrivningar och över två miljoner besökare nådde koncernen all-time-high, samma år som de fyllde 100 år.
– Vi kunde inte ha önskat oss ett bättre år att avsluta vårt första sekel på, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan. Med över två miljoner besökare var det också ett rekordår när det gäller våra flöden. Under året har vi haft 25 mässor i egen regi samt många stora och mindre möten som har präglat hela vår mötesplats, det har varit vad vi kallar ett högår. Vi har också fått en mängd utmärkelser vilket gläder och motiverar oss i vår fortsatta utveckling.
Under 2018 utsågs Svenska Mässan och Gothia Towers bland annat till Västsveriges mest attraktiva arbetsgivare och även till Västra Götalands friskaste företag. Upper House Spa blev utsett till Sveriges bästa spa och nyligen blev Upper House rankat som Sveriges bästa hotell på TripAdvisor, för fjärde gången.
– Det är ett fantastiskt erkännande att så många uppskattar det vi gör och vi är oerhört stolta över alla utmärkelser, säger Carin Kindbom. Samtidigt vill jag framhålla att nyckeln till framgångarna är våra medarbetare. Medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet går hand i hand.
Rekordåret avspeglas också i de turistekonomiska effekterna, den summa pengar som Svenska Mässan och Gothia Towers besökare spenderar i Göteborg under sin vistelse på shopping, restauranger, transporter, hotell och sevärdheter i Göteborg. De turistekonomiska effekterna ökade till 3,2 miljarder kronor under 2018, enligt beräkningar baserade på årssiffror från SCB och Tillväxtverket.
Ett starkt kassaflöde på 142 miljoner kronor gör att Svenska Mässan under året kunde återinvestera 113 miljoner i mötesplatsen i exempelvis nya lokaler, nya restaurangkoncept, ny entré och insatser för ökad digitalisering. En ombyggnation av Kongresshalls-entrén har påbörjats, som kommer att bli större än nuvarande huvudentré vid Korsvägen. Denna entré kommer i sin tur att utvecklas i samband med byggnationen av det fjärde tornet, med projektnamn +One som planeras vara färdigställt 2025.
Bilden:
Svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg.
Foto: Svenska Mässan