Nyheter

Fem svenska metallfasader, finalister i PLÅTPRISET 2019

Tre vitt skilda flerbostadshus med nya uttryck och vackra materialkombinationer, en tingsrätt med pondus och ett expressivt resecentrum. Fem finalister tävlar nu om hedersutmärkelsen PLÅTPRISET 2019. Utmärkelsen delas ut under arkitekturevenemanget PLÅT19 den 25 april i Göteborg.
PLÅTPRISET är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen delas ut en gång per år i samband med arkitekturevenemanget PLÅT, i år sker det den 25 april på Quality Hotell 11 i Göteborg.
ABAKO Arkitektkontor, Dreem Arkitekter, FOJAB, Sandellsandberg och White är arkitektbyråerna som står bakom 2018 års bästa metallfasader. Vinnaren får förutom äran, motta ett unikt pris skapat av den internationellt erkända metallkonstnären Marie Louise Kold.
PLÅT är ett evenemang tillägnat metallfasader och framtidens arkitektur. Seminariedagens syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Varje år samlar PLÅT cirka 300 verksamma arkitekter.
Finalbidragen i PLÅTPRISET 2019 är:
Hovås Hills, Nya Hovås, Göteborg
Fasadmaterial: Galvaniserat stål
Arkitektbyrå: Dreem Arkitekter
Byggherre: Sverigehuset
Kungälv resecentrum, Kungälv
Fasadmaterial: Rosttrögt stål
Arkitektbyrå: ABAKO Arkitektkontor
Byggherre: Västtrafik
Kvarteret Dockan, Göteborg
Fasadmaterial: Aluminium
Arkitektbyrå: White
Byggherre: Skanska Nya Hem
Lilla Integralen, Linköping
Fasadmaterial: Stålplåt
Arkitektbyrå: Sandellsandberg
Byggherre: Sandell collection
Lunds tingsrätt, Lund
Fasadmaterial: Koppar
Arkitektbyrå: FOJAB
Byggherre: Specialfastigheter
För mer information om PLÅTPRISET 2019 och tidigare vinnare, se:

PLÅTPRISET


PLÅT19 är ett samarbete mellan några av plåtbranschens ledande aktörer:
Bevego, Plåt Ventföretagen, Plannja, Aurubis, Ejot, Ruukki och SSAB.
Bilden:
ABAKO Arkitektkontor, Dreem Arkitekter, FOJAB, Sandellsandberg och White är arkitektbyråerna som står bakom 2018 års bästa metallfasader. Vinnaren tillkännages den 25 april.