Nyheter

Anders Borgs bostadsråd till regeringen Löfven

Svenska hushållens höga bostadsbelåning riskerar att utlösa en ekonomisk kris, som kan leda till att arbetslösheten drivs upp och svaga människor slås ut. Det anser tidigare finansministern, moderaten Anders Borg.
Anders Borg varnar för krisen i senaste avsnittet av EFN:s bostadspodd Kvadrat i dag. Hans motdebattör, Lennart Weiss, socialdemokrat och kommersiell direktör för byggbolaget Veidekke, menar att Borgs oro är överdriven och att endast ett fåtal hushåll skulle få problem vid en höjd ränta. Han anser att Riksbanken, Finansinspektionen och regeringen prioriterar fel när de förra året skärpte amorteringskravet och att de istället bör prioritera att skapa möjligheter för unga att lättare komma in på bostadsmarknaden.
”Det är ju hårresande att ha en sådan politik”, säger Weiss.
Den tidigare finansministern håller inte med:
”Den viktigaste skyddsvallen mot en ekonomisk kris är att hålla i ordning på skuldsättningen och bostadsmarknaden. Hushållen i Sverige, Norge och Danmark har en mycket högt uppdriven skuldsättning. Förr eller senare smäller det”, säger Anders Borg.
”Det är fel. Åtgärderna som du förordar utlöser en kris i den reala ekonomin här och nu”, säger Lennart Weiss.
Utgångspunkten för debatten var hur bostadskrisen ska lösas och hur unga och ekonomiskt svaga ska komma in på bostadsmarknaden.
Bilden:
Tidigare finansministern Anders Borg och byggbolaget Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss intervjuas av ekonomikanalen EFN:s Petra Bergman och Joakim Båge.
Foto: Ekonomikanalen EFN