Nyheter

Snickarpodden nominerat till Jämställdhetsbygget – byggbranschens egna jämställdhetspris

Priset Jämställdhetsbygget startades av fyra unga kvinnor och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Syftet är att hylla satsningar som har bidragit till en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch. Initiativtagarna till priset är Ina Djurestål, Pauline Diurson Runfors, Helena Walentowicz och Emma Ophus.
Juryns motivering till nomineringen av Snickarpodden lyder:
”JMs Snickarpodd består av kvinnliga snickarlärlingar som berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM. Initiativet är ett kreativt och modernt grepp för hur byggbranschen kan nå ut till fler via digitala kanaler. Tack vare Snickarpodden har tiotusentals lyssnare fått en inblick och hur det kan vara ute på bygget – utifrån yrkesarbetarnas vardag och verklighet. Programledarna har på ett avslappnat, ärligt och underhållande sätt gett en välkomnande bild av byggbranschen samtidigt som de har slagit hål på fördomar, vågat ryta till om det som är fel, och uppmanat fler kvinnor att söka sig till branschen. Vi ser denna kanal som ett bra sätt att locka fler.”
– Jämställdhetsbygget är ett viktigt pris som byggbranschen tidigare har saknat. Medlemsföretagens starkaste behov är kompetensförsörjning. Vi behöver attrahera både kvinnor och män. Därför är det viktigt att synliggöra satsningar som aktivt bidrar till en mer jämställd bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.
– Det är väldigt glädjande att Snickarpodden blivit nominerat till Jämställdhetsbygget. Det är ett kvitto på att våra snickarlärlingars engagemang och driv har nått ut och faktiskt gör skillnad. Det kunde vi bland annat se i att det var ännu fler kvinnor som sökte sig till årets omgång av JMs traditionella lärlingsprogram, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM.
– Vi är otroligt glada och stolta över nomineringen till Jämställdhetsbygget. Genom Snickarpodden har vi gett en bild av hur det är att vara kvinna i byggbranschen och slagit hål på många fördomar som har funnits. Fler kvinnor har fått upp ögonen för att det finns en bransch som inte någon pratat om tidigare. Från Snickarpoddens lyssnare har vi fått väldigt många glada tillrop från andra kvinnor som antingen är nyfikna på byggbranschen eller jobbar i andra traditionellt mansdominerande hantverksyrken. Det är så kul att få kontakt med dem, säger Linn Gergi och Susanne Wacklin, snickarlärlingar på JM som även hörs i Snickarpodden.
Juryn består av:

  • Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
  • Pernilla Alexandersson, normingenjör, jämställdhetsexpert och vd Add Gender AB

Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2019 koras på Årets Bygge 2019, den 26 mars.