Nyheter

Rekordår – över en halv miljon gästnätter i Linköping

Besöksnäringen i Linköping fortsätter att växa. För första gången överstiger antalet gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem en halv miljon i Linköpings kommun, vilket är en ökning med 7,5 %. Antalet gästnätter uppgick under 2018 till 527 754 vilket är en ökad tillväxt för femtonde året i rad. Mer än var femte övernattning genomförs av en utländsk besökare.
– 2018 blev en milstolpe för Linköpings besöksnäring. Rekord för femtonde året i rad och för första gången över en halv miljon gästnätter. Fler boendemöjligheter är grunden för tillväxt inom besöksnäringen och i april 2018 öppnade exempelvis Quality Hotel The Box med spaanläggning och 176 rum. Övernattande besökare stannar längre tid än dagsbesökare och det gynnar den turistekonomiska konsumtionen kopplat till traditionella besöksmål, men även restauranger och butiker, säger Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef, Visit Linköping & Co.
Antalet övernattningar genomförda av svenska besökare såväl som internationella besökare slog rekord. Totalt genomfördes 414 860 övernattningar av svenska besökare och112 894 av utländska besökare. Antalet svenska övernattningar ökade med 8,7% och antalet utländska övernattningar ökade med 4 %. De största utländska marknaderna under 2018 var Tyskland, USA, Storbritannien, Finland, Danmark och Kina.
Tillväxten i antal gästnätter i Linköping var 7,5% och högre än tillväxten för hela riket som uppgick till 4%.
– Det märks att Linköping under de senaste åren erbjuder fler evenemang och reseanledningar, framförallt på helgerna. Vi märker också tydligt att fler väljer att resa till Linköping tack vare fler nöjen- & idrottsevenemang, säger Roshan Malalatunga, hotelldirektör på Scandic Linköping och ordförande för Hotellföreningen i Linköping.
Bilden:
Quality Hotel The Box öppnade i Linköping i april 2018.
Foto: Quality Hotel The Box