Nyheter

Vlora representerar unga i FN

Vlora Makolli, 24 år och samhällsstrateg på ÅF, brinner för att öka ungas inflytande i stadsutvecklingen.
Sedan sjuttonårsåldern har Vlora varit aktiv inom frågor om jämställdhet och inkludering. Hon har bland annat drivit dialog med boende och unga i olika stadsutvecklingsprojekt i Malmö, för att skapa platser där alla känner sig välkomna och trygga, oavsett ålder och kön.
­– I stadsutvecklingsprojekt är det viktigt att inkludera samtliga grupper bland lokalinvånarna. Jag brinner för att öka ungas inflytande i världen och i stadsutvecklingen, så att de blir en naturlig del av dialogen när man bygger och utvecklar städer, säger hon.
Vlora har en kandidatexamen i statskunskap och läser nu juristprogrammet på Lunds universitet. Sedan våren 2018 arbetar hon som samhällsstrateg på ÅF – bland annat som rådgivare i anbudsprocesser, där hon tillför ett viktigt perspektiv inom stadsplanering.
Som aktiv medlem i LSU (Sveriges ungdomsorganisationer) är Vlora utvald att åka med svenska regeringsdelegationen till FN:s High-Level Political Forum i New York, där de globala hållbarhetsmålen ska följas upp.
– I FN kommer jag att driva ett ungdomsperspektiv och sträva efter förankring och stöd av medborgare även i lägre åldrar, säger hon.