Nyheter

Studentbostäder med mys och hållbarhet

Den rådande bostadsbristen för studenter fick K2A Knaust & Andersson Fastigheter att satsa på en helt ny affärsidé där mysfaktorn och hållbart tänkande ska få studenter att vilja bo kvar längre. När väl studentlivet är över har de möjlighet att flytta till K2As övriga bostadsbestånd.

Sedan Svenska Studenthus förvärvade Grännäs Trähus 2015 har de uppfört cirka 600 studentlägenheter och traditionella hyreslägenheter per år runt om i Sverige. Svenska Studenthus tar fram arkitektritningarna och förhandlar om mark med kommunen för egen förvaltning medan Grännäs Trähus producerar och bygger.

– Vi bygger just nu 120 studentlägenheter för inflyttning i januari 2019. Grännäs Trähus är totalentreprenör ovan mark och bygger volymerna i vår fabrik i Valdemarsvik. I år har vi öppnat ytterligare en fabrik i Gävle, säger Paul Johansson, vd i Grännäs Trähus.

Lägenheterna byggs i fem plan med 96 lägenheter om cirka 21 kvadratmeter och 24 lägenheter om cirka 19 kvadratmeter på vindsvåningen. Samtliga lägenheter innehåller kök med spishäll, mikro kyl/frys, kakel och klinker i badrum med dusch, kombitvättmaskin och torktumlare. Varje lägenhet har en mindre balkong eller fransk balkong. På bottenvåningen finns ett litet obemannat Starbuckscafé.

– I september kom de första modulerna från fabrik och vecka 40 påbörjades monteringen på plats. Nu har vi hunnit montera mer än 120 volymer, vilket tog åtta veckor totalt. Vi kopplar ihop korridorerna, vatten och avlopp samt el. Halva taket består av solpaneler som skall försörja en del av huset plus fjärrvärme. Byggnaden är Svanenmärkt vilket betyder att inomhusmiljön är bra och vi använder endast byggmaterial som är Svanenmärkta, förklarar Paul Johansson.

Eftersom Lunds kommun är noga med hur husen ser ut har tegelfasad ut mot gatan varit ett krav. Det är fasadteglet i olika nyanser och glans. Innerväggarna är alla ljust varmgrå. Baksidan och gavlarna samt taket består av isolerad plåt för att ge ett modernare sitt på arkitekturen.

– Vi ville få fram en industriell look. Redan tidigt i projektet tänkte vi på miljön och klimatet. På taket som lutar mot söder har vi solceller som laddar elbilarna. Vi har nämligen ett eget bilkoncept som vi kallar Bobil, där de boende får använda elbilen mot att de betalar två kr per minut och högst 80 kr i timmen, förklarar Johan Knaust, vd, och Erik Wijkmark, arkitekt för K2A Knaust & Andersson Fastigheter.

Lund är som bekant en cykelstad och därför bygger man ett genomluftat cykelhus där cyklar kan förvaras tryggt under tak. Dessutom finns det planer på att lansera en cykelpool för lådcyklar som de boende kan nyttja gratis. Till detta blir det också en mindre cykelverkstad.

Fakta:
Studentbostäder Brunshög i Lund
Byggperiod: oktober 2017 – januari 2019
Byggherre: Svenska Studenthus
Totalentreprenör: Grännäs Trähus
Arkitekt: Reflex Arkitekter

Bilden: I Lunds nya stadsdel Brunnshög bygger Svenska Studenthus 96 studentlägenheter i samarbete med Grännäs Trähus. Byggnaden blir Svanenmärkt och det kommer att finnas både en el-bil- och el-cykelpool.
Illustration: Reflex arkitekter