Nyheter

Magasin X – kontorshus med stomme helt i trä

Alldeles intill Resecentrum i Uppsala kommer Vasakronan att uppföra ett sju våningar högt kontorshus i trä – Magasin X. Valet av stommaterial är resultatet av byggherrens arbete för ett hållbart byggande. Kontorshus med höga miljöprestanda både för den yttre och inre miljön efterfrågas alltmer av hyresgästerna.

Kontorshuset ska uppföras i kvarteret Fjalar där Vasakronan sedan tidigare äger en mindre byggnad.

– Dessutom ägde vi hälften av en tomt som kunde vara lämplig att bygga på, och sedan lyckades vi förvärva den andra delen också, berättar Jan-Erik Hellman, regionchef hos Vasakronan. Företaget jobbar aktivt med hållbarhetsaspekter och exempelvis för två byggen i Science Park har vi gjort beräkningar av vilka material vi stoppar in i husen. Trä kan vara ett alternativt för mer hållbart byggande och i ett kontorshus i Frösundavik i Solna använder vi trästomme i de två övre planen. Det blir sedan möjligt för oss att jämföra inneklimat, ventilation med mera för betong- respektive trävåningar.

På Vasakronan funderade man alltmer om träets möjligheter och samlade kunskap. Trä ger välbefinnande och en lugnande och hälsosam innemiljö. Men sakkunniga i byggbranschen menade att det kanske är svårt att bygga flervånings kontorshus i trä.

– Vi har en trähusgrupp som inriktar sig på träets möjligheter, fortsätter Jan-Erik Hellman. Sedan har vi formerat en konsultgrupp för Magasin X. Projekteringen har hunnit en bra bit på väg och jag är övertygad om att det kommer att lyckas.

– Vi bidrar till hållbart byggande och dessutom kan vi möta efterfrågan från våra hyresgäster. Och dessa två inriktningar går faktiskt hand i hand, avslutar Jan-Erik Hellman.

Mycket höga energiprestanda
Magasin X kommer att ha extremt bra energiprestanda. Ett geoenergilager under huset ska svara för allt behov av värme och kyla. Det kommer att borras 30 stycken 350 meter djupa hål. Varken fjärrvärme eller kylmaskiner behövs. En smart styrning ska optimera värme, kyla, ventilation och belysning samtidigt. Trådlösa givare ska användas för zon- och rumsreglering.

Huset planeras att förses med solceller både på tak och fasader. Det kan bli totalt 1000–1100 kvadratmeter solceller. Den egenproducerade elen bedöms täcka en betydande del av behovet av fastighetsel. Hur stor andel beror delvis på om man kan lagra överskottsel från solceller med hjälp av ett energilager med vätgas.

– Vi har gjort gedigna utredningar av hur fasaderna ska utformas för att möta krav på inomhusklimat, möjlig solcellsintegration och estetik, berättar Vasakronans projektchef Jonas Wahlström.

Magasin X ska certifieras enligt LEED nivå Platinum. Redan nu står det klart att när det gäller energikraven i LEED kommer de att klaras med råge. Detsamma gäller kraven enligt BBR för noll-energi-hus.

Vasakronan står nu ändå inför flera utmaningar när företaget går i bräschen för kontorshus i trä. En utmaning är att hitta leverantörer och entreprenörer som klarar uppgiften.

FAKTA
Magasin X
Nytt kontorshus i Uppsala
Tidplan: preliminärt augusti 2019–januari 2021
Byggherre: Vasakronan
Arkitekt: White
Energikonsulter: Ramböll och Sweco
Yta: 11000 kvm uthyrningsbar

Av Kjell-Arne Larsson

Bilden:
Trämaterialet ger sig tillkänna även i exteriören.
Illustration: White