Nyheter

Valle Wood – uppmärksammade kontorshus i massivträ i centrala Oslo

NCC står bakom det omfattande kontorskomplexet som när det står färdigt i maj 2019, kommer att vara en manifestation för hållbart och klimatsmart massivträbyggande.

Miljö, klimat, hållbarhet och människa är det centrala i det uppmärksammade kontorsprojektet Valle Wood som är unikt i sitt slag. Första CLT-elementen kom på plats i januari 2019, och platsen ligger i stadsdelen Helsfyr ett par kilometer från stadskärnan i Oslo. Det rör sig om en spektakulär byggnad med landets kanske djärvaste klimat- och hållbarhetsprofil.

Modern massivträteknik
Upprinnelsen till byggprojektet är att Vålerängen fotboll fick en ny stadion år 2017. NCC ska bygga totalt 60 000 kvadratmeter kontor i området och där Valle Wood er första av totalt fyra byggnader. Valle Wood uppförs i moderen massivträteknik, men innehåller också ett nytt kontorskoncept med coworking (en kontor där frilansare och mindre företag sitter tillsammans på delade ytor, där service som kaffe, WiFi och reception är inkluderad mm), resturangdrift och business lounge som ger ett utbud till alla dem som är verksamma i byggnaden men också – förstås – en attraktiv möjlighet för alla som arbetar i närområdet.

– Området i Helsfyr förändras nu från att tidigare ha varit ett anonymt område till att bli ett komplett område med kontor, bostäder och service, förklarar Christian Hvass, Property Developer, NCC.

Den nordiska karaktären
Företrädarena talar om den naturnära nordiska karaktären, men som också nya moderna och innovativa stadsbilden i området. Christian Hvass berättar också om de ursprungliga planerna där det inte uttalat stod att kontorsbyggnaderna skulle uppföras i massivträ – det beslutet kom längre fram i processen.

– Vi ansåg att massivträ svarade mot alla högt uppsatta mål som fanns i projektplanerna, och att det därmed också blir den bästa lösningen. Vi har noterat fördelar med att bygga i trä och i Norge har vi en gedigen kunskap av träkonstruktioner, säger Christian Hvass.

Massivträbyggnader lanseras allt mer ofta som ett mer hållbart och klimatsmart alternativ till traditionell byggteknik. I Norge har detta skett ända sedan tidigt 1990-tal, då satsningen påbörjades med vinter-OS i Lillehammer 1994 och några år senare manifesterades i den internationella flygplatsen Gardermoen.

Systemfördelarna har visat sig genom en högre grad av industriell byggteknik, vilket kortar ned byggtider, ökar precision och reducerar antalet byggfel. Ytterligare fördelar är att själva byggnaden blir lättare vilket gör den enklare att montera på plats. Trä som material tar dessutom effektivt upp fukt i luften vilket ger ett bra inomhusklimat.

Generös takhöjd och stora ljusinsläpp
Valle Wood har en modern design och i satsningen har hela tiden funnits med ambitionen att också visa träet in- och utvändigt. Träelementen i fasaden har en egen karaktär och utmärker sig som byggnad på innovativt sätt. Interiören kommer att präglas av generösa takhöjder och stora insläpp av ljus.
De som utformat projektet är Lund+Slaato Arkitekter. Totalytan för första etappen uppgår till cirka 7000 kvadratmeter, och därmed utgör Valle Wood med stor sannolikhet ett av Nordens största projekt i massivträ.

Av Niclas Svensson

Bild: NCC