Nyheter

Stål bidrar till att bygga en hållbar framtid

Med initiativet ”Stål bygger en hållbar framtid” satsar Stålbyggnadsinstitutet på att lyfta fram stålets viktiga roll i ett hållbart samhällsbyggande och att öka kunskapen om stålets många möjligheter i ett hållbart samhällsbyggande.

− I den cirkulära ekonomin bör stål betraktas som en viktig tillgång. Stål möjliggör lättare och starkare konstruktioner, längre livslängd och kan dessutom återanvändas till 100 procent. Stålets egenskaper kommer att ha en avgörande betydelse för att nå det övergripande målet om ett fossilfritt Sverige 2045, säger Peter Salomon, ordförande för Stålbyggnadsinstitutet, som består av drygt 130 medlemsföretag inom stålbyggnad.

Vänder sig till arkitekter, byggentreprenörer och fastighetsägare
Via ”Stål bygger en hållbar framtid” genomför Stålbyggnadsinstitutet aktiviteter och sprider information som lyfter fram stålets miljöfördelar, gestaltningsfrihet och framtida möjligheter. Målgruppen för initiativet är bland annat konstruktörer, arkitekter, fastighetsägare och byggentreprenörer, som uppmuntras till att tillvarata stålets höga innovationstakt och omfattande gestaltningsfrihet.

Peter Salomon lyfter även fram stålets framtida möjligheter med utgångspunkt från det faktum att Sverige är ledande vad gäller forskning och innovation med fokus på stål.

− En intressant framtidsmöjlighet är 3D-printade stålkonstruktioner. Numera är det exempelvis möjligt att 3D-printa såväl skräddarsydda stålkomponenter som en hel stålbro. Framtidens byggande innebär också en ökad förståelse för hybridbyggandet fördelar. Stål passar utmärkt att kombinera med andra byggmaterial, inte minst eftersom det ofta fungerar som ett sammanlänkande material, säger han.

Utvecklingen av höghållfast stål öppnar också upp nya framtidsmöjligheter. Det höghållfasta stålet används i dagsläget mycket inom bilindustrin, men även byggindustrin kan dra nytta av dess materialegenskaper, bland annat i mer avancerade byggprojekt.

Text: Annika Wihlborg

Bilden:
Solar Egg, en flyttbar, äggformad bastu i guldskimrande rostfritt stål som återspeglar den omgivande arktiska naturen. Projektet var en av finalisterna till Stålbyggnadspriset 2017.
Foto: Stålbyggnadsinstitutet