Nyheter

Ny kartläggning visar: Här får du mest bostad för miljonen

Hur mycket bostad du får för pengarna varierar stort beroende på var i landet du är beredd att bosätta dig. För en miljon kronor kan du få en bostadsrätt om hela 355 kvadratmeter om du köper en lägenhet i Fagersta. Väljer du däremot en bostadsrätt i Stockholm får du inte mer än 15 kvadratmeter för samma summa pengar.

När det kommer till villor får du mest kvadratmeter för miljonen i Högsby och minst antal på Lidingö. Det visar en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i olika delar av landet. Resultatet visar att nu får köparna i genomsnitt fler kvadratmeter för en miljon kronor jämfört med samma period föregående år. Orterna där du får flest kvadratmeter bostadsrätt för miljonen är Fagersta i Västmanland, följt av Säffle i Värmland och Haparanda i Norrbotten. Kommunerna där du får minst antal kvadratmeter bostadsrätt är Stockholm, Danderyd och Solna.

Vad gäller villor är Högsby orten där du får mest villa för pengarna. I Högsby får du så mycket som 208 kvadratmeter villa för en miljon kronor. På Lidingö i Stockholm får du ynka 14 kvadratmeter för samma belopp. Bortsett från Högsby, är Sollefteå, Kramfors och Filipstad andra prisvärda kommuner som toppar listan.

Efter en blygsam prisuppgång har bostadspriserna på både villor och bostadsrätter backat med cirka en procent den senaste månaden. Och det visar sig även i Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning från december förra året. Då motsvarade en miljon kronor 14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm. I år får du en kvadratmeter större bostadsrätt för samma pris. Samma sak går att skönja även i Malmö och Göteborg.

– Efter flera år med en något överhettad bostadsmarknad har priserna nu planat ut till mer sunda nivåer. Just nu finns det goda möjligheter att hitta sitt drömboende och göra en riktigt bra bostadsaffär. Det finns många bostäder ute till försäljning och man köper och säljer på samma marknad. Då är det extra värdefullt att hitta en mäklare som kan vara med tidigt i processen för att planera och genomföra en bostadsresa på längre sikt, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplista: Här får du flest antal kvm bostadsrätt för en miljon kronor:

1. Fagersta kommun 355 kvm

2. Säffle kommun 354 kvm

3. Haparanda kommun 334 kvm

4. Tidaholm kommun 308 kvm

5. Skara kommun 223 kvm

6. Åmål kommun 211 kvm

7. Kristinehamn kommun 195 kvm

8. Kalix kommun 192 kvm

9. Götene kommun 188 kvm

10. Tibro kommun 179 kvm

Topplista: Här får du flest antal kvm villa för en miljon kronor:

1. Högsby kommun 208 kvm

2. Sollefteå kommun 204 kvm

3. Kramfors kommun 190 kvm

4. Filipstad kommun 176 kvm

5. Hultsfred kommun 170 kvm

6. Hagfors kommun 169 kvm

7. Älvsbyn kommun 165 kvm

8. Emmaboda kommun 162 kvm

9. Uppvidinge kommun 147 kvm

10. Degerfors kommun 143 kvm