Nyheter

Kirunas nya brandstation blir en effektiv och modern byggnad

I december 2019 invigs Kirunas nya brandstation, som byggs sydväst om den nya stadskärnan. Den nya brandstationen byggs som en konsekvens av Kirunas samhällsomvandling som ska säkra stadens framtida gruvdrift. Den nya brandstationen ersätter kommunens tidigare brandstation, som byggdes på 1990-talet.

Det är inte bara räddningstjänsten som ska ha sin verksamhet i de nya lokalerna. Även kommunens skolskjutsverksamhet kommer att flytta in där, vilket innebär ett effektiv samutnyttjande av bland annat matsal, kontor och tvätthall för fordon.

Tirsén & Aili Arkitekter, som står för brandstationens arkitektoniska utformning, har fokuserat mycket på att rita en byggnad som blir så effektiv som möjligt rent logistiskt, både vad gäller att minimera utryckningstider och att samlokalisera räddningstjänsten med skolskjutsverksamheten.

Arkitekterna har även lagt stort fokus på arbetsmiljön i den nya byggnaden. Planlösningen är utformad så att en stor del av exponeringen av de ohälsosamma ämnena från bränder och brandrök försvinner genom att inbyggda barriärer som gör det möjligt att separera nedsmutsad utrustning och kläder från den övriga brandstationen.

Mellanliggande huskropp med gemensamma utrymmen
På ena sidan av byggnaden får kommunens skolskjutsverksamhet en stor flexibel garagebyggnad med lättillgängliga transportvägar som inte stör räddningstjänstens utryckningsverksamhet. På den andra sidan av byggnaden finns lokaler som utformats specifikt utifrån räddningstjänstens behov. Mellan de båda delarna av byggnaderna planeras en mellanliggande huskropp med huvudentré, utbildningslokaler, omklädningsrum, kontorslokaler och personalutrymmen.

–Vår byggentreprenör Nyab är i princip klara med gjutningen av betongplattorna och håller nu på att resa stommen. En utmaning i det här projektet är förstås vintervädret, om det blir en kall vinter med mycket snö blir det tufft innan vi har ett tätt hus. Samtidigt har vi räknat in det i tidsplanen för projektet. Räddningstjänstens nya byggnad ligger en liten bit från Kirunas nya stadskärna, mittemot Bilprovningen. Det är ett bra läge vad gäller utryckningstider. Vi valde mellan fem olika presumtiva lägen för den nya brandstationen och lät slutningen räddningstjänsten avgöra valet, säger Gert Mörtvik, projektledare för den nya brandstationen på Kiruna kommun.

FAKTA I KORTHET:
Nybyggnation av brandstation i Kiruna
Tidplan: Byggstart april 2017, beräknas stå klart december 2019
Byggherre: Kiruna kommun
Byggentreprenör: Nyab
Arkitekt: Tirsén & Aili Arkitekter
Kostnad: 100 mkr

Text: Annika Wihlborg

Bilden:
Den nya brandstationen byggs för att förbereda Kiruna inför den framtida stadsflytten.
Bild: Tirsén & Aili Arkitekter