Nyheter

Nu får Göteborgs gågator tunga skyddsbarriärer

De första av totalt 40 tunga gatumöbler – ett slags skyddsbarriärer – har idag, fredag, placerats ut på några av gågatorna i centrala Göteborg.

Dessa drygt två gånger tvåmeter stora och cirka fyra ton tunga betongkonstruktioner fungerar också som gatumöbler eftersom ovansidan är klädd med träribbor som man kan sitta på. Till våren kommer blommor och andra växter att planteras i mitten av möbeln.

Av de första sex placerades fyra ut på den breda Kungsgatan i höjd med Domkyrkan och två på den smalare Vallgatan vid korsningen med Korsgatan. Totalt ska 40 skyddsbarriärer placeras ut och det arbetet beräknas vara färdigt kommande vår.

– Dessa nya gatumöbler ska öka tryggheten och säkerheten på några av de gator där allra flest människor är i rörelse. Men måste samtidigt fungera också för butikerna, hyresgästerna, fastighetsägarna, distributionsfordonen, räddningstjänsten och många andra, säger Emelie Setterberg, trafikingenjör på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Det allra viktigaste syftet med dessa tunga konstruktioner är att hindra lastbilar och andra fordon från att kunna köra fort på gatorna. Genom skyddsbarriärernas placering tvingas dessa fordon istället slingra sig fram i låg fart längs gatorna.

– De här större gatumöblerna är ett nytt inslag i Göteborgs innerstad och vi måste försöka hitta en bra balans mellan å ena sidan trygghet och säkerhet på våra gator, å andra sidan att stadsmiljön ska vara trevlig och attraktiv, säger Emelie Setterberg på trafikkontoret.

Skyddsbarriärerna placeras ut som en konsekvens av ett uppdrag till trafikkontoret från politikerna i kommunstyrelsen efter attacken med en kapad lastbil i Stockholm våren 2017.

Var på gågatorna de nya konstruktionerna ska placeras har bestämts i samråd med handlarna, fastighetsägarna och räddningstjänsten.

Bilden:
Bilden visar tre av de fyra första skyddsbarriärerna i betong som placerades ut på Kungsgatan i höjd med Domkyrkoplan i Göteborg.
Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad