Nyheter

Ohboy har nominerats till Bostadspriset

Ohboy i Malmö har nominerats till Sveriges Arkitekters Bostadspris 2018! Hauschild+Siegel har tidigare belönats med Bostadspriset 2015 för grannprojektet Brf Ohoj som ligger i samma kvarter.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Bostadspriset för att stimulera och öka kunskaperna om bra bostadsbyggande i Sverige. Priset belönar ett nybyggt bostadshus eller bostadskvarter av hög arkitektonisk kvalitet. Årets fyra nominerade är utvalda bland ett 70-tal inskickade förslag. Juryn har därefter besökt 19 bostadshus för att på plats kunna studera bland annat hur de förhåller sig till omgivningen, hur planlösningarna fungerar och hur de nytänkande lösningarna möter verkligheten.

Juryns motivering till nomineringen:
”Vid Stapelbäddsparken i Västra hamnen i Malmö står ett lekfullt och egensinnigt hyreshus i betong med ett annorlunda hotell i gatuplan. Hotellrummens gröna entréer med tillhörande lånecykel och träd bidrar med en tydligt artikulerad bottenvåning som berikar gatumiljön. Utformningen präglas av kopplingen till skejtparken intill, genom balkonger och terrasser som vänder sig mot parken. Det estetiska uttrycket liksom materialen betong och trä, ger lägenheterna en säregen och rustik karaktär. Bostadshusets arkitektur känns uppfriskande, innovativ och inspirerande. Innergårdens välplacerade och täta grönska förmedlar en intensiv känsla av skog mitt i staden. På en mycket liten yta har det givits plats för växtlighet och avrinningsbäddar. Genom grönskan löper en spång av ekplank till hotellrum och cykelförvaring. Ohboy tillför den övriga staden stora sociala och ekologiska hållbarhetskvaliteter, inte minst genom fokus på cykeln som ett alternativt färdmedel. Det känns självklart att ta in cykeln i vardagsrummet. Sättet att samla flera boendeformer och det personliga tilltalet är lika unikt som inspirerande. I dagens byggande är det kvaliteter som bör lyftas fram.”

Bostadspriset delas ut på Arkitekturgalan som hålls på Konserthuset i Stockholm 19 mars 2019.

Foto: Joan Cardenal