Nyheter

Antagen plan för förtätning längs Västra Norrlandsgatan i Umeå

En ny detaljplan har antagits för kvarteret Rind i Umeå. Kvarteret ligger mellan Nygatan och Västra Norrlandsgatan i direkt anslutning till Rådhusesplanaden.

Inom området planeras två nya byggnader, tre och sex våningar höga, med plats för cirka 60 lägenheter. Förutom bostäder planeras lokaler för butiker eller annan verksamhet samt parkering under mark.

– Andelen bostäder i centrum ska öka och här finns en bra lucka att fylla. Vi får ett tillskott med cirka 60 lägenheter i ett centralt läge, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen medger en totalt sex våningar hög byggnad mot Västra Norrlandsgatan. För att reducera gatufasadens höjd ska den översta våningen vara indragen från fasadlivet. I markplanet mot gatan medges bostäder men även verksamheter kopplade till ändamålet Centrum, det innebär butiker eller andra utåtriktade verksamheter. På gården medger planen en byggrätt i tre våningar uteslutande med ändamålet Bostäder.

– Den högre byggnaden placeras i fastighetsgräns och kommer att sluta till det idag öppna kvarteret, det blir en viktig pusselbit i stadsbilden, säger Ulrik Berg (M), byggnadsnämndens vice ordförande.

Friytor
Eftersom möjlighet att skapa friyta på egentlig mark kan komma att saknas, måste friyta med mycket god kvalitet ordnas på gårdsbjälklaget. Stora delar av gården/bjälklaget ska vara planteringsbara.

Parkering och utfarter
Parkeringsplatser kommer att byggas i garage i källaren. Av trafiksäkerhetsskäl ska den nya byggnadens bottenvåning utföras på ett sådant sätt att utfarterna blir säkra. Det kan till exempel ske med avfasning av byggnaden så att sikten blir bättre. Idag finns ett antal p-platser på fastigheternas gårdar, platser som delvis är upplåtna till befintliga och externa hyresgäster. Detaljplanens genomförande innebär att de flesta av dessa p-platser utgår.

Bild: Umeå kommun