Nyheter

Gert Wingårdh i juryn när ABK håller arkitekttävlan om nytt centralt kvarter

Sedan flera år har ABK haft planer på att omvandla gamla sjukhusområdet mitt i Kristianstad till ett levande och modernt bostadsområde med cirka 400 nya lägenheter. Under hösten har ABK utlyst en arkitekttävlan för Östermalms Park och den 11 december presenterar arkitekterna sina förslag för en jury bestående av representanter från ABK, stadsarkitekt Roger Jönsson samt Gert Wingårdh, en av Sveriges mest renommerade arkitekter.

 Vi är glada över att kunna ta ytterligare ett steg mot att förverkliga det nya bostadsområdet i Östermalms Park, säger ABK:s vd Henrik Strand. Det är också roligt att både Gert Wingårdh med sin långa erfarenhet och kompetens, och Roger Jönsson som är en viktig part i Kristianstads stadsutveckling, ställer upp och bistår oss i att hitta den bästa gestaltningen för området.

Arkitekttävlan genom parallella uppdrag

ABK har bjudit in sina tre ramavtalsarkitekter som på parallellt uppdrag i dialogkonkurrens ska ta fram förslag på ny utformning av Östermalms Park med utgångspunkt från ABK:s och Kristianstads kommuns önskemål och krav om antal lägenheter, parkmiljö, parkeringslösningar, bevarandevärden i kulturmiljön samt gestaltning och utformning av nya byggnader.

Jury och bedömningsgrunder

Juryn består av ABK:s bygg- och inköpschef Karl-Henrik Persson, ABK:s projektledare Patrik Jogby, Kristianstads kommuns stadsarkitekt Roger Jönsson, samt Gert Wingårdh. Gert Wingårdhs roll i juryn är som extern expert komma med värdefull input och synpunkter baserat på sin tidigare erfarenhet från större projekt.

Juryn kommer att bedöma förslagen bland annat utifrån arkitektonisk gestaltning, helhetsgrepp för området ur ett långsiktigt perspektiv, ekonomi samt kulturmiljö.