Nyheter

Innovativa installationer belyser Axis nya huvudkontor

Den tyska tillverkaren av snabbkopplingssystem för installationsbranschen Wieland Electric är kända för sina innovativa lösningar med färgkoder och legoprincip. De blev snabbt banbrytande bland elinstallatörer som nu enkelt och lätt kunde koppla ihop kablar med bara ett klick. Nu ska deras flatkabelsystem se till att Axis nya huvudkontor i Lund förses med el i samtliga kontorslokaler och gemensamma ytor.

Under sensommaren 2018 startade samarbetet med installationsföretaget ApQ El som sökte en flexibel lösning för elinstallationer. ApQ hade fått uppdraget att installera el i Ideonföretaget Axis Communication nya huvudkontor på 42000 kvadratmeter, fördelade i fyra huskroppar i olika höjder.

Den nya kontorsbyggnaden är tänkt att blir en mötesplats för alla som arbetar, forskar eller besöker Ideon. Då krävs det också innovativa installationer som inte syns men som är avgörande för belysningen för de cirka 1300 arbetsplatserna.

– Detta är ett stort projekt som kräver en hel del installationer och som betyder mycket för oss som leverantör av lösningar till belysningsinstallationer. Vi levererar en kombination av flatkabel, fördelningsblock och rundkabel som ApQ installerar, säger Tommy Andersson, marknadschef på Wieland Electric som har sitt säte i Malmö/Limhamn.

Fördelen med flatkablar är att alla tre faser finns med i samma enhet och att flatkabeln även har DALI-bus för styrning av belysningen. Den har ett standardiserat system som styr belysningen, beroende på om man exempelvis vill dimma eller anpassa belysningen till dagsljuset utanför.

– Den har sju poler och fem av dem är tre-faser, noll plus jord. I och med att den har sju poler har den två ledare som är själva DALI-kommunikationen. Det gör att du kan med vårt stickbara installationssystem få en snabb och felsäker belysningsinstallation på ett enkelt sätt. Från flatkabelsystemet fördelas elen ut i korridoren och vidare ut till de olika arbetsplatserna. Med tanke på att många idag flyttar om arbetsplatslösningar efter behov så är flatkabeln en praktisk lösning där du lätt kan koppla upp dig mot elnätet, förklarar Tommy Andersson.

Trenden i branschen är att bygga flexibla kontorsmiljöer där skrivbordens placering ska kunna flyttas under korta perioder och då måste elen hänga med.

Wieland Electric levererar smarta ellösningar och är noga med goda kundrelationer. Det ska inte enbart vara priset som styr valet av lösningar, även om mycket skall vara snabbt och billigt i dagens bygghets. För elinstallatörer som vill kunna känna sig trygga när de avslutat ett projekt står Wieland Electric för kvalitet och smarta system som gör det roligt för elinstallatörer att vilja jobba effektivt och slippa onödiga fel. Man är som sagt aldrig bättre än sin senaste installation.

Fakta:
Axis Huvudkontor Lund
Byggherre: Axis Communications
Byggentreprenör: HENT Sverige
Arkitekt: FOJAB arkitekter

På bilden:
Det blir Wieland Electrics ellösningar som ser till att Axis nya huvudkontor i Lund får belysning i sina lokaler. Installatörer är ApQ.
Foto: FOJAB arkitekter

Av Kim Hall