Nyheter

Byggmax sökte sin allra första kund

Det var i våras, som en del i sitt 25-årsfirande, som Byggmax först gick ut till allmänheten och bad om hjälp att hitta sin första kund. Byggvaruhandeln fick tips från både kunder och leverantörer. Men det krävdes en privatdetektiv för att hitta Bo Sandström i Nyköping – Byggmax första kund.

Byggmax första butik öppnade i Täby 1993 under namnet Gunnars Byggnetto. Det man letat efter är alltså en kund som ska ha handlat byggvaror för 25 år sedan. För att knäcka nöten såg byggvaruhandeln ingen annan utväg än att anlita ett proffs, en riktig privatdetektiv.

– Det var både kunder, anställda och leverantörer som hörde av sig för att hjälpa oss i letandet. Men tyvärr kom vi inte vidare. Så vi bestämde oss helt enkelt för att ta in experthjälp. Detektiven tyckte att det var ett annorlunda uppdrag, men han tog det och lyckades, säger Emelie Gessner, marknadschef Byggmax.

Detektiven kunde, med hjälp av gamla ritningar från lantmäteriet och rundringning, hitta Bo Sandström, som 1993 bodde i Täby. Reportern träffar Bo Sandström i Nyköping, där han bor idag. Han minns första gången han klev in på Byggmax, eller Gunnars Byggnetto som det hette då.

– Det var mycket folk och många var nyfikna på den nya bygghandeln. Jag minns att jag blev imponerad av att det fanns ett ganska stort utbud trots att det var så nytt, och att det fanns det jag ville ha: tryckimpregnerat virke. Dessutom var det enkelt att hämta det man ville ha, inget krångel, säger Bo.

Bo Sandström har jobbat som byggnadsarbetare i 35 år men har nu lagt proffshammaren på hyllan. Han är en hemmafixare som gärna fixar det som behövs och som fortfarande handlar på Byggmax, 25 år senare.

– Jag har alltid tittat in om det är något jag behöver, det kan vara allt från fogmassa till målarpenslar. Priset har alltid varit bra och virkeskvaliteten är till belåtenhet. Dessutom gillar jag att själv kunna plocka det jag vill ha och transportera hem.

Anledningen till besöken 1993 var en 40 kvm veranda med staket till huset i Täby. Och så vitt Bo vet står verandan fortfarande kvar. Bo Sandström har följt Byggmax genom åren och sett företaget utvecklas.

– Jag har märkt att utbudet blivit större under årens lopp. Jag tycker också att kunskapen hos de anställda blivit bättre. Det är viktigt att man får den hjälp man vill ha. Byggmax har också haft bäst pris och legat närmast, och jag har inte behövt komplettera från annat håll i det jag ska göra, säger Bo Sandström.

Bild:
Bo Sandström i Nyköping – Byggmax första kund.
Foto: Daniel Lindgren