Nyheter

Bopriset 2018 gick till Helsingborgshem

Helsingborgshem tog hem Bopriset 2018 för utvecklingen och renoveringen av Helsingborgs miljonprogramsområde Drottninghög.

– Människor gjorde aktiva val och satsade på sitt boende i området. Framförallt fick vi alla hyresgäster med oss. Det är väldigt unikt!

Det sade Helsingborgshems vd Jonas Hansson till Svensk Byggtidning efter torsdagens prisutdelning och lunchceremoni på Brunkebergstorg i Stockholm City.

Renovering i dialog med hyresgästerna, nyproduktion och förtätning har ingått i Helsingborgshems långsiktiga utveckling och förnyelse av de tusen lägenheterna i bostadsområdet Drottninghög i nordöstra Helsingborg.

– Vi har tagit ett helhetsgrepp. Både byggt nytt och rivit lite grand och renoverat och säljer byggrätter till andra aktörer, förklarar Jonas Hansson.

Renoveringen resulterade i 30-procentiga hyreshöjningar, men från en mycket låg hyresnivå. Inga hyresgäster har flyttat på grund av hyreshöjningen, tillägger Jonas Hansson på Helsingborgshem.

Arkitektfirman Hauschild + Siegel för hotell och bostadsprojekt i Malmö, Sandell Sandberg arkitekter för historiskt anpassade flerbostadshus i Norrköping samt Örebromodellen för överkomliga hyror i centrala lägen–   alla fick hedersomnämnanden vid Boinstitutets prisutdelning i Stockholm City.

Bopriset delas ut till minne av den österrikiske, men i Sverige och på Svenskt Tenn verksamme, arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885-1967).

Juryn för Bopriset 2018 hade 40 nomineringar att ta ställning till.

Boinstitutet startades våren 2017 på initiativ av Hyresgästföreningens Riksförbund.

Reformbehov och nedgång

Årets Boprisceremoni inleddes med ett seminarium om byggandet på 60- och 70-talen och ännu tidigare decennier då Josef Frank var verksam.

Här deltog bland annat bostadsforskare från KTH, kommunpolitiker och tjänstemän inom stadsbyggnad, byggbranschen och företrädare för Hyresgästföreningen.

Om behovet att öka nyproduktionen av bostäder rådde total enighet. Samtidigt som behovet av en rad reformer vad gäller skatter, upplåtelseformer, hyressättning, finansiering och kanske subventioner påtalades.

Även den nu rådande nedgången i nyproduktionen kommenterades på seminariet.

– Vi ser en tredjedels nedgång i bostadsproduktionen. För vår del är det ett varningstecken. Än så länge är det här mest ett Stockholmsproblem. Men det som händer i Stockholm tenderar att sprida sig i övriga landet, sade Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, på torsdagens seminarium för Bopriset 2018.