Nyheter

Vem tar hem Bopriset?

Den 6 december sker Boprisets utdelning med lunchseminarium där röster från akademi, politik och marknad möts för ett samtal om svenskt bostadsbyggande och arkitekten Josef Franks dröm om ett bra hem.

Bopriset – till minne av Josef Frank är instiftat av Boinstitutet och tilldelas en person eller projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet – för alla. Av 40 inkomna nomineringar har Boprisets jury utsett tio toppkandidater som nu tävlar om utmärkelsen och prissumman på 100 000 kr.

– Med Bopriset vill vi lyfta fram goda exempel som visar att det går att bygga med kvalitet och hänsyn till att människor ska ha råd att bo, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet.

Program:
Erik Stenberg, bostadsforskare, KTH, Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande (S), Linköping och Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M), Helsingborg, samtalar om att miljonprogrammet på 60- och 70-talen lärt oss att tänka långsiktigt samt att hålla ihop staden.

Peter Majanen, VD och grundare, strategiföretaget Quattroporte, gör en framtidsspaning om globala boendetrender. Arturo Arques, privatekonom, Swedbank, Marie Linder, ordförande, Hyresgästföreningen och Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier, samtalar om bostadens betydelse för utbildning, arbetsmarknad och integration.

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör, Malmö, och tillförordnad riksarkitekt, intervjuas om Malmö då, nu och imorgon.

Li Pamp, journalist och programledare, och Erik Stenberg samtalar om arkitekten Josef Frank.

Seminariet avslutas med att vinnaren av Bopriset 2018 offentliggörs och intervjuas.

Silvia Kakembo, marknadschef, Centigo, och opinionsbildare, modererar.

Bildmontage: foto: Josef Frank med penna, av Lennart Nilsson 1958, Svenskt Tenns arkiv och samlingar. Illustration: Stuyvesant Town, New York. Stadsplan. Stad för 2000 familjer, Av Josef Frank, Ur ArkDes samlingar.