Nyheter

Petter A. Stordalen hedrades med internationellt designpris

Under prisutdelningen för AHEAD (the Awards for Hospitality, Experience and Design) tilldelades Petter A. Stordalen pris för sitt ”enastående bidrag” till resebranschen.

Petter A. Stordalen fick det europeiska AHEAD-priset för ”Outstanding Contribution” (enastående bidrag) till främjande av design inom resebranschen. Detta pris delas ut till en person varje år.

– Det är en ära att få ta emot det här priset, men det är först och främst väldigt glädjande att våra hotell väcker uppmärksamhet även utanför Norden. Vi är medvetna om att vi lägger ner mycket mer tid och kraft på hotellen än många av våra konkurrenter, men sådana här priser visar att det lönar sig. Genom att inreda hotellen med exklusiv konst och design tror vi att våra gäster blir både inspirerade och stimulerade på ett oförglömligt sätt, säger Stordalen, som är grundare av Nordic Choice Hotels.

Hotellkoncernen har valt att satsa på ett antal fristående hotell såsom Copperhill Mountain Lodge, Yasuragi, At Six och Hobo under paraplyorganisationen Nordic Hotels & Resorts. De två sistnämnda hotellen har, tillsammans med restaurangen TAK, helt förändrat området kring Brunkebergstorg i Stockholm.

– Det här området förtjänade något bättre, och när vi i somras öppnade takparken Stockholm under Stjärnorna var jag oerhört stolt. Den gjorde Brunkebergstorgs förvandling komplett. Vi kommer nu att utöka med ytterligare två tak så att ännu fler kan njuta av Europas mest spektakulära vyer. Det här är något som verkligen motiverar oss: att få tillföra nytt värde och förbättra vår omgivning och samtidigt bygga för framtiden. Det vi gjorde i Brunkebergstorg ska vi nu också göra i Köpenhamn. Där bygger vi om Centralposthuset för att öppna Villa Copenhagen, berättar Stordalen entusiastiskt.

De nya hotellen kan snart leda till nya utmärkelser. I Oslo är två nya hotell på gång under Nordic Hotels & Resorts regi. Nästa år öppnar boutiquehotellet Amerikalinjen vid centralstationen i Oslo, och vid Solli Plass läggs två miljarder norska kronor på att bygga om en k-märkt kontorsbyggnad till hotell. De här projekten väcker uppmärksamhet i hela Europa.

– Genom att välja Petter Stordalen som årets vinnare vill vi visa att vi värdesätter hans kreativa roll i skapandet av de många framgångsrika livsstilsbyggnaderna som finns i Nordic Hotels & Resorts portfolio. Det handlar om hotell som The Chief, Copperhill Mountain Lodge och At Six, som tidigare blivit belönade med AHEAD-priser, men också om kommande projekt som Amerikalinjen och ombyggnaden av Centralposthuset i Köpenhamn. Juryn framhäver också hans otroliga energi, sinne för entreprenörskap, och hans etiska förhållningssätt till branschen som har gett honom möjligheten att göra Nordic Choice Hotels till en av Nordeuropas största hotellkoncerner, säger Matt Turner, grundare av AHEAD och chefredaktör för Sleeper Magazine.