Nyheter

Ökat samarbete mellan näringsliv och kommuner skapar bättre stadsutveckling

Nordika Fastigheters vd, Jonas Grandér, presenterar idag en modell för hur kommunernas plankontor kan få mer dådkraft i sina planprocesser. I Dagens Samhälle tar han upp förslag på hur kommunerna i större utsträckning skulle kunna använda sig av branschens kunnande samtidigt som kommunernas plankontor får ta del av värdeökningen vid nya detaljplaner.

– Många svenska kommuner är fast beslutna att växa. Men tillväxttakten gör att plankontoren ofta släpar efter i sin handläggning, eftersom de inte har de resurser som behövs. Vi är övertygade om att det behöver tillföras både ökade resurser och avlastning. Och båda sakerna kan faktiskt vi i branschen bidra till, säger Jonas Grandér.

– Ett sätt att öka kommunernas handlingskraft är att införa en modell där kommunerna kan ta del av värdeökningen som skapas när kommuner är med och driver fram nya detaljplaner. En sådan modell finns i Finland idag, där planprocesserna sedan införandet förkortats rejält. Kommuner och byggare får helt krasst ett gemensamt intresse och mål med en planprocess – att ta fram bra detaljplaner på kortare tid.

– Jag tror att vi är fler i branschen som skulle kunna acceptera detta, om det också innebar en snabbare och mer professionell hantering av detaljplaneprocesserna, säger Jonas Grandér avslutningsvis.