Nyheter

Freetrailer och Riksbyggen i samarbete: Delningsekonomiskt pilotprojekt till boende i Linköping

Sedan 2004 har Freetrailer förenklat transporter genom gratis utlåning av släpvagnar. De åtta senaste åren har tjänsten nyttjats frekvent i Linköping. Nu introduceras ett helt nytt pilotprojekt med Riksbyggen i staden. Samarbetet innebär att Riksbyggen som första fastighetsföretag tar in tre släpvagnar till sitt nya bostadsområde. De automatiserade släpen finns tillgängliga att använda utan kostnad för allmänheten.

Delningsekonomiska tjänster inom fordon- och transportbranschen har fått ett rejält uppsving det senaste decenniet. En produkt som lämpar sig bra att dela snarare än äga är släpvagnar. Det visar det höga intresset för Freetrailers affärsmodell som är ett reklamfinansierat delningskoncept. Modellen är enkel – kostnadsfri utlåning av släpvagnar till slutkonsumenten, finansierat av samarbetspartners som får exponeringsyta och erbjuder ett mervärde till sina intressenter genom gratis släputlåning. Hittills är majoriteten av samarbetsaktörerna detaljister och butiker.

Unikt samarbete med digitala lås

Nu inleder Freetrailer ett unikt samarbete med Riksbyggen i Linköping. Fastighetsföretaget tar in tre släpvagnar som finns tillgängliga för Riksbyggens boende och lokalbefolkningen i området. Släpen kan lånas helt utan kostnad och är utrustade med det digitala låset Freelock. Tekniken möjliggör en smidig och helt obemannad hämtning och lämning via Freetrailers app.

Intresset har varit högt för de låningsbara släpvagnarna i Linköping sedan Freetrailer etablerades i staden via andra samarbetspartners 2010. De 18 släpp som finns i staden har lånats hela 4 000 gånger under 2018.

– Det är stort för oss att en så etablerad fastighetsaktör som Riksbyggen tror på vår tjänst. Intresset är högt i Linköping vilket gör det extremt spännande att utöka utbudet för de som bor här. Det är ett pilotprojekt som vi tror och hoppas kommer uppskattas av konsumenterna, vilket är en förutsättning för att eventuellt expandera samarbetet i framtiden, säger Johan Wijkander, Nordic Area Manager på Freetrailer

– Riksbyggen har ett stort fokus på hållbarhetsfrågorna. För oss handlar det inte bara om miljö utan också om ekonomisk- och socialhållbarhet. Vi tror på och vill erbjuda våra kunder och boenden tjänster inom delningsekonomi då det stimulerar utvecklingen avseende samtliga nämnda hållbarhetsaspekter, säger Maria Garmert, Sälj och marknadsansvarig & kundgruppschef på Riksbyggen.