Nyheter

Ökad försäljning för byggmaterialhandeln i oktober

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 8,5 procent i oktober.

Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade i oktober för tredje månaden i rad. Ökningen uppgick till 8,5 procent mätt på jämförbara butiksenheter och i löpande priser. Oktober 2018 innehöll en vardag mer än oktober 2017, vilket innebär att en kalendereffekt har påverkat utfallet positivt. Den ackumulerade tillväxten för perioden januari till oktober landade på 3,1 procent.

Kommentar från Byggmaterialhandlarna
– Oktober är en viktig månad försäljningsmässigt för byggmaterialhandeln då byggprojekten och hushållens renoveringsprojekt går på högvarv. Att tillväxten landade på 8,5 procent under månaden är därför glädjande. Speciellt med tanke på att vi jämför oss med en stark oktobermånad förra året då försäljningen ökade med drygt 7 procent, säger Monica Björk, VD på Byggmaterialhandlarna.

– Förutom kalendereffekten med en extra vardag, som är positiv för försäljningen, bidrog både byggprojekt och hushållen till den fina utvecklingen under månaden. Trots att många framtida projekt lagts på is på grund av osäkerheten på bostadsmarknaden så finns det en viss inbromsningssträcka innan det stannar av. De projekt som är långt gångna i planeringen fortsätter alltså att hålla byggtakten uppe, vilket gynnar byggmaterialhandeln. Dessutom fick ROT-projekten ett uppsving under månaden, vilket också är positivt för branschen, fortsätter Monica.

– En annan förklaring till utvecklingen är att inköpspriserna stigit under det senaste året, vilket påverkar konsumentpriserna. Bland annat har priserna på träprodukter, som är en viktig produktkategori, ökat kraftigt. Rensat för prisökningar är alltså utvecklingen lägre än de 3,1 procent som byggmaterialhandeln ökat med hittills i år, avslutar Monica Björk.