Nyheter

Nytt jämställdhetspris för byggbranschen

Nu lanseras Jämställdhetsbygget, ett pris som syftar till att uppmärksamma satsningar som bidrar till en mer jämställd byggbransch. Initiativtagare till priset är fyra unga och samhällsengagerade kvinnor.

– Jämställdhetsbygget är ett viktigt pris som byggbranschen tidigare har saknat. Medlemsföretagens starkaste behov är kompetensförsörjning. Vi behöver attrahera både kvinnor och män. Därför är det viktigt att synliggöra satsningar som aktivt bidrar till en mer jämställd bransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

I juryn sitter Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, vd Add Gender. Priset kommer att delas ut för första gången på Årets Bygge-galan 26 mars 2019.

– Byggbranschen är idag en av Sveriges mest mansdominerade branscher. Det är därför positivt att allt fler aktörer är villiga att ta sitt ansvar för att vända utvecklingen och öka jämställdheten på sina arbetsplatser. Genom priset Jämställdhetsbygget vill vi lyfta de satsningar som görs och inspirera fler unga tjejer att söka sig till branschen, säger Ina Djurestål, produktionsingenjör vid byggföretaget Skanska och en av initiativtagarna till Jämställdhetsbygget.

Fakta om priset Jämställdhetsbygget:
Nomineringar till Jämställdhetsbygget skickas till [email protected] t o m 30 januari 2019.
Mer om gällande kriterier, jury och initiativtagare till priset på www.jämställdhetsbygget.se
Priset delas ut på Årets Bygge-galan 26 mars 2019

Statistik om jämställdhet i byggbranschen:
Under 2016 förvärvsarbetade cirka 313 000 män och cirka 31 000 kvinnor inom byggindustrin.
2017 arbetade 5996 kvinnor i de 10 största byggföretagen.
År 2017 var 14 procent av de anställda i de tio största byggbolagen kvinnor.
Sedan 2015 har antalet kvinnor i de 10 största byggbolagen ökat med 30 procent.
Regeringen har satt ett mål att år 2030 ska minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor. För ledningsgrupperna i de 10 största byggföretagen är detta mål uppnått.
Antalet tjejer som söker till byggprogrammet ökar. Jämfört med 2017 har sökningarna ökat med 13 procent.

Källa: Sveriges Byggindustrier/SCB

På bilden: Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier samt Ina Djurestål och Pauline Diurson Runfors, två av initiativtagarna till priset Jämställdhetsbygget.
Foto: Anders Siljevall