Nyheter

Trög bostadsmarknad skapar bristen

Bostadsbyggandet faller rejält, speciellt i Stockholmsområdet. Samtidigt skriker människor efter bostäder.

Men egentligen finns ingen bostadsbrist, anser bostadsexperten Bengt Hansson. Det påbörjade byggandet av bostäder minskade under årets tre första kvartal med 16 procent eller 7 600 bostäder till 39 100, jämfört med samma period i fjol, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Storstockholm står för nästan hela den nedgången, 5 000–6 000 färre nystartade bostäder.

– Förväntningarna på att kunna sälja har minskat, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket, som en förklaring.

Under senaste året har Stockholms bostadsmarknad präglats av ett stort tillskott av nya dyrare bostäder och fallande priser.

– Att byggplanerna då dras ner är rimligt, säger Hansson.

Lönsamheten i byggbranschen är fortsatt god, men byggbolagen har köpt mark alldeles för dyrt.

Så det här är en kortsiktig anpassning till överdrivna förväntningar på prisuppgångar. Ska det bli byggt måste kommunerna revidera sina planer på markpriset, säger Hansson.

Men det är inte byggandet i sig som är anledningen till att människor inte hittar bostäder. Utbudet är det inget fel på, det byggs väl så många bostäder i Sverige som i andra jämförbara länder, det är efterfrågan som överraskat i spåren av den väldigt goda konjunkturen och de låga räntorna, parat med ökande befolkning, enligt Bengt Hansson.

– Vi har överraskats av en extrem efterfrågan på bostäder, säger han.

Och egentligen har Sverige inget större underskott på bostäder. Jämfört med många andra länder har svenskar relativt gott om tak över huvudet, väl i nivå med våra nordiska grannländer och betydligt fler bostäder per invånare än i Storbritannien, USA och Australien, enligt statistik från Boverket.

– Så vi skulle kunna ta bort bostadsbristen om vi hade en högre omsättning på beståndet. Men givet att vi inte gör något åt det, så har vi bostadsbrist, säger Bengt Hansson.

Regleringar och skatter gör att färre flyttar, det vill säga minskad omsättning på bostadsbeståndet, vilket bidrar till bostadskrisen.

Byggbranschen skyller dessutom på de tuffare amorteringsreglerna och bankernas kreditkrav.

– I centrala Stockholm och Göteborg skulle runt 20 procent fler unga i åldern 25–35 år ha möjlighet att köpa en nyproducerad etta om det skärpta amorteringskravet avskaffas och bankernas krav på räntenivåer skulle justeras ned ett par procent. Det är inte en försumbar andel, säger Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd.