Nyheter

Företrädare för tretton medlemsorganisationer: ”Yrkeshögskolan riskerar försvinna på grund av regeringskaoset”

Yrkeshögskolans expansion är hotad. 11 000 yrkeshögskoleplatser riskerar att försvinna eftersom det saknas pengar till en aviserad utbyggnad av utbildningsplatser i övergångsregeringens budgetförslag, skriver företrädare för tretton medlemsorganisationer i en debattartikel i SvD idag.

I övergångsregeringens budgetförslag saknas pengar till tidigare aviserade utbyggnad av utbildningsplatser. Det innebär att företagen inte kan växa och skapa fler arbetstillfällen – något som slår mot Sveriges välstånd, menar man i debattartikeln.

93 procent av dem som examinerades 2016 hade jobb året efter och närmare 80 procent har jobb inom en månad.

En del av framgången beror på att arbetsgivare som söker medarbetare själva deltar i planeringen av utbildning och är aktiva i genomförandet. Det finns redan från början en tydlig koppling till näringslivets behov.

Representanterna för de tretton medlemsorganisationerna uppmanar riksdagens partier är att söka enighet över blockgränserna för att säkra medel till Yrkeshögskolan. Detta kan ske i utskottsbehandlingen av budgetpropositionen eller i partiernas budgetmotioner.

Om inget händer i riksdagen, blir den tidigare beslutade expansionen fördröjd samtidigt som antalet utbildningar och platser minskar.