Nyheter

Hårda miljökrav vid utbyggnad av köpcentrum

Granne med lejon och leoparder på Parken Zoo ligger Eskilstunas största köpcentrum, Tuna Park. Nu byggs etapp 2 där Comfort-medlemmen Aquadus ansvarar för värme, vatten och sanitet.

När Tuna Park bygger ut med över 8000 kvadratmeter, med City Gross som en av de större hyresgästerna, har totalentreprenören Fastec valt Aquadus som underentreprenör för VS-installationerna.

– Fastec är duktiga att jobba med den här typen av projekt konstaterar Johan Gustafsson, ägare av Aquadus som ingår i Comfort-kedjan.

– Vi har haft en bra dialog och det behövs när det är så många yrkesgrupper inblandade.

Uppdraget innefattar installation av värme och kyla, vatten och avlopp, undercentraler, fläktrum och kylrum. Många installationer har skett på hög höjd. En del moment har varit utanför det vanliga eftersom City Gross är en av hyresgästerna, till exempel livsmedelskyla, hygienutrymmen, hantering av råvaror och andra krav på renhet. En annan intressant aspekt med uppdraget har varit de höga miljökraven där byggnaden miljöcertifieras enligt ett system som kallas BREEAM. Det kommer från England och är ett av världens äldsta.

– Det ställer ju krav även på oss som jobbar. Installationen ska vara energieffektiv och utrustningen kan heller inte vara vilken som helst, förtydligar Johan Gustafsson.

Bild: Tuna Park