Nyheter

Ahlqvist & Almqvist öppnar verksamhet i Malaga

Det stockholmsbaserade arkitektkontoret Ahlqvist & Almqvist arkitektgrupp öppnar nu i november en arkitektfilial i Malaga. Anledningen är den starka marknaden och efterfrågan av semesterbostäder i området.

– Allt fler svenskar söker sig till området kring spanska Costa del Sol för att köpa ett säsongsboende. Idag präglas bostäderna främst av sydeuropeiska arkitektur och planlösningar. Vi har nu möjlighet att komma med en mer skandinavisk stil när det gäller exempelvis planlösning och tror att det finns en stark marknad för det, säger Britt Almqvist, vd för Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB.

Siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån, (INE, Instituto Nacional de Estadística) visar att Costa del Sol är en marknad som växer mest i Spanien. I synnerhet Malaga är populärt bland svenskar – så populärt att man börjar prata om en överetablering i stadens centrum. Därmed växer även intresset för områdena runt centrum och utefter kusten inte bara för semesterbostäder utan alla typer av projekt.

I nära samarbete med spanska byggherrar kommer Ahlqvist & Almqvist att förespråka trender som attraherar svenska bostadsköpare, såsom öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum, rymligare badrum och stora ljusinflöden. Men också hjälpa svenska investerare och köpare att lättare få tillgång till mark/projekt, genomföra projekt och hantera kommunala- och lagars krav.

– För oss är detta en riktigt bra möjlighet att genomföra fler projekt i Spanien. 2006 ritade vi på inbjudan av Madrids borgmästare ett bostadskvarter centralt i Madrid, säger Britt Almqvist.