Nyheter

Sveriges största arkitekturpris avgjort

Göteborgs rådhus tilldelas Helgopriset 2018, ett arkitekturpris som ges för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk.

Caroline Losman och Mikael Nädele, GAJD arkitekter, prisas för att bland annat ha hittat en perfekt balans mellan en minutiös restaurering av den storslagna rådhushallen och en mer rättfram och ekonomisk ombyggnad av kontorsdelarna. Genom restaureringen har Göteborgs rådhus återfått sin storhet och intimitet, värdig såväl Tessin som Asplund.

Göteborgs rådhus består av två delar, en äldre del med anor från Tessins 1600-tal och en tillbyggnad från 1936, ritad av arkitekt Gunnar Asplund. Efter att tidigare ha inrymt Göteborgs tingsrätt beslutades 2010 att rådhuset skulle byggas om för Göteborgs kommunstyrelse, kommunens ledning och de politiska partierna. Arkitektuppdraget gick till Caroline Losman och Mikael Nädele, GAJD arkitekter, som efter en föredömligt genomförd restaurering belönas med Helgopriset 2018.

Byggherre är Higab AB.

– Helgopriset ges för att i arkitekt Helgo Zettervalls namn belöna skickliga restaureringar, kompletteringar, ombyggnader eller tillbyggnader av äldre byggnadsverk. Caroline Losman och Mikael Nädele har i arbetet med Göteborgs rådhus hittat en perfekt balans för att lösa funktion och moderna krav samtidigt som den arkitektoniska helheten är bevarad, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk som står bakom priset.

Ombyggnaden av rådhuset är interiört en blandning av en mycket noggrann restaurering av den centrala rådhushallen och en av tingssalarna medan kontorsdelarna fått en mer ekonomisk och rättfram ombyggnad. Även dessa delar är dock väl omhändertagna. För att klara alla moderna krav är byggnaden fylld med innovativa tekniska lösningar, ofta skickligt invävda och dolda för bästa möjliga bevarande av rumsgestaltningen.

Enhetlig fasad i Asplunds anda
Den största synliga förändringen är fasadens renovering och nya färgsättning. Efter en grundlig analys av fasadernas färgskikt, parallellt med arkivforskning, valde Losman och Nädele att återgå till det ursprungliga kulörvalet och göra en tolkning av Asplunds originalidé; en mättad gul nyans med något mörkare pilastrar och bjälklagsband medan det äldre rådhuset fick en traditionell gul kulör.

– Göteborgs rådhus har genom ombyggnaden fått nytt liv och en ny användning, samtidigt som byggnadens äldre kvaliteter finns kvar. Parallellt med att möta verksamhetens behov av funktion har arkitekterna låtit varje rum, med sina unika förutsättningar, styra tillvägagångssättet i renoveringen. Något som avspeglar sig i resultatet. Losman och Nädele är mycket värdiga vinnare av årets Helgopris, säger Anders Bodin, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk, tillika juryordförande.

Helgopriset, som Statens fastighetsverk i år delar ut för sjätte gången, är sett till prissumman på 150 000 kr Sveriges största arkitekturpris. Av 31 kvalitetsfulla bidrag som lämnats in till tävlan valde juryn i september – utöver det vinnande bidraget – ut följande fyra nomineringar:

Kulturhuset Trappan, Vällingby (arkitekt Anna Kolte/Ahrbom & Partner)
Gunnebo slott, Mölndal (arkitekt Stefan Günther/Gunnebo Slott och Trädgårdar)
Nationalmuseum, Stockholm (arkitekt Gert Wingårdh, Josefin Larsson/Wingårdh Arkitektkontor samt Erik Wikerstål/Wikerstål Arkitekter)
Värtaverket, Stockholm (Helena Glantz, Erik Jarlöv/U.D. Urban Design, Michael Krarup, Jesper Gottlieb/Gottlieb Paludan Architects, Alf Oversten, Rebecka Rosén/LAND Arkitektur och Alexandra Schremer-Payén/PQR

Helgojuryns vinnarmotivering:
”Här har man hittat rätt användning av ett tomställt hus. En användning som förstår att använda huset både funktionellt och som märkesbyggnad. Djupa studier av byggnadens historia och sammanhang föregick och kunde tillämpas vid restaureringsarbetet. Kunskap är grunden för all byggnadsvård. I alla tusentals delbeslut som krävs i en restaurering krävs samarbete och en tydlig prioritering. Och inte minst förmågan att kunna låta bli att göra för mycket.

Allt detta är föredömligt löst i restaureringen av Göteborgs rådhus. Arkitekterna har skickligt genomfört detta projekt och återgett Göteborgs internationellt mest kända byggnad dess storhet och intimitet. Värdig både Tessin och Asplund.

2018 års Helgopris tilldelas arkitekterna Caroline Losman och Mikael Nädele.”

Fakta Helgopriset:
Arkitekt Helgo Zettervall lämnade efter sig en stor och imponerande produktion, bland annat genom sina restaureringar av domkyrkorna i Lund, Skara och Uppsala. Statens fastighetsverk förvaltar Helgo Zettervalls fond och delar varje år ut ett ekonomiskt bidrag till behövande arkitekter. Utöver detta ska resterande medel enligt fondens stadgar främja svensk byggnadskonst. Det är bakgrunden till Helgopriset som delas ut med några års mellanrum och har en prissumma på 150 000 kronor. Prissumman skall användas för studier, resa eller annan kunskapsutveckling inom området och tanken är också att resultatet av detta ska tillgängliggöras för andra.

Foto: Krister Enström