Nyheter

Göteborg toppar världsranking i hållbarhet för tredje året

Göteborg placerar sig i topp för tredje året i rad som bästa stad på hållbarhet. Det visar Global Destination Sustainability Index 2018 som avslöjades på onsdagen. En bred internationell ranking av hållbarhetsarbetet bland 50 städer i världen.

– Vi är enormt stolta över denna utmärkelse. Att Göteborg lyckas behålla topplaceringen för tredje året är en prestation som visar att staden och besöksnäringen tar hållbarhetsarbetet på allvar och utmanar andra städer att göra detsamma, säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

Rankingen gjordes första gången 2016 och i år var intresset att vara med större än någonsin. 50 städer och destinationer deltog och bland nykomlingarna finns bland annat Washington, Bangkok, St Petersburg och Monaco.

Med 95 poäng av 100 möjliga så kom Göteborg högst i rankingen bland mötes- och evenemangsstäder enligt Global Destination Sustainability Index (GDSI). Förra året samlade Göteborg ihop 92 poäng och tog även då förstaplatsen.

GDSI startades av MCI-Group ihop med internationella organisationen ICCA. På onsdagen kunde Annika Hallman, möteschef på Göteborg & Co, ta emot utmärkelsen på Göteborgs vägnar vid ICCA:s årliga världskongress i Dubai.

– Göteborg är en föregångare inom hållbarhetsarbete och många tittar på hur vi har gjort. Vårt mål är förstås att bli etta men i längden är det viktigare att fler städer börjar arbeta aktivt med hållbarhetsfrågorna och lär av varandra. Det var också syftet när GDSI startades, säger Annika Hallman.

Det är hållbarhet ur alla dimensioner som mäts; ekologisk, social och ekonomisk. Men för att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är med, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

– GDS-indexets prestationsnivå höjs år för år. Det här är ett gott tecken på att destinationer tar itu med utmaningarna för hållbarheten i vår bransch och att GDS-Index-enheten och levererar mätbara resultat, säger Mélanie Delaplanche, projektledare för GDSI.

Alla städer bedöms utifrån ett 30-tal kriterier: Exempelvis hur bra staden är på återvinning, sophantering, miljödiplomering av hotell och krogar, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, trafiksituationen, system för lånecyklar och om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

– I år blev vi inbjudna att hålla föredrag och workshops inför flera andra destinationer. Allt fler städer inser att hållbarhet är ett viktigt argument när man ska övertyga arrangörer av stora möten och evenemang, säger Annika Hallman.