Nyheter

Bara 30 av 11 000 bostadsannonser nämner ordet singel

Enligt SCB lever Sveriges drygt tio miljoner invånare i 4,6 miljoner hushåll. Hela 1,8 miljoner av dessa består av en person. Vid en genomgång av samtliga 11 000 bostadsannnonser i slutet av oktober 2018 innehöll endast 30 annonser ordet singel.

Sverige är det land i världen med flest singelhushåll. 2016 fanns det i Sverige cirka 4,3 miljoner hushåll varav 1,7 miljoner ensamhushåll. Idag är andelen 1,8 miljoner. En del är ensamhushåll för att partnern dött, många separerar, och andra har inte hittat någon att dela livet med.

Vissa forskare menar att det stora antalet ensamhushåll också har med våra livsval att göra. Att man väljer självständighet och självförverkligande istället för att kompromissa i ett förhållande.

– När bostadsannonsen innehöll ordet singel var det kopplat till små bostäder. Ordvalet i annonsen är väl inte avgörande för om en bostadsaffär blir av, men man kan tycka att det är lite anmärkningsvärt att så pass få nämner en målgrupp på 1,8 miljoner i sin marknadsföring, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

Om undersökningen:
11 000 annonser på bostäder som var till salu den 29/10-18 ligger till grund. 30 av dessa innehöll ordet singel och noll annonser innehöll ordet ensamstående. Sökorden och listan är framtagna av Booli.

Foto: SBAB