Nyheter

BIMobject inleder strategiskt samarbete med Sigma Estimates

BIMobject, som erbjuder en global och molnbaserad plattform och marknadsplats för digitala bygg- och inredningsprodukter, inleder ett strategiskt samarbete med mjukvaruutvecklaren Sigma Estimates.

Mjukvarubolaget utvecklar bland annat kostnadsberäkningsprogram och prisdatabaser för byggbranschen. Samarbetet innebär att bolagens plattformar ska synkroniseras och därmed koppla ihop både 3D-data (modeller på det som byggs) och 5D-data (kostnader).

För BIMobjects och Sigma Estimates slutanvändare innebär detta initialt att digitala byggprodukter kommer kunna kopplas ihop mot programvara för kostnadsberäkning efter att ha infogats i CAD- eller BIM-plattformar. Kostnadsberäkning sker på så sätt snabbare och integrerat i en designprocess samtliga faser.

Det strategiska samarbetet mellan BIMobject och Sigma Estimates är ett bra exempel på hur ett digitalt ekosystem för den globala byggindustrin skapas när allt fler oberoende aktörer kopplas samman i den internationella BIM-gemenskapen. Rent konkret innebär det att parterna öppnar för att en rad olika verktyg och tjänster ska koppla upp sig mot varandra via öppna API:n och molntjänster. I ett längre perspektiv är det sannolikt att BIM- och CAD-programvaror samt standarder kommer att kunna användas helt sömlöst.

Resultatet av samarbetet kommer att kunna ses den 13-15 november 2018 i både BIMobjects och Sigma Estimates montrar vid Autodesk University i Las Vegas. Där kommer det även visas många fler exempel på hur bolagen leder och driver byggindustrins digitalisering.

– Ekosystem av ihopkopplade programmiljöer håller snabbt på att bli en av de viktigaste utvecklingarna inom BIM-industrin. Samarbetet med Sigma Estimates visar tydligt hur vår API kan användas för att skapa synergier med andra plattformar och effektivisera bygg- och designprocesser avsevärt, säger Stefan Larsson, VD och grundare av BIMobject.