Nyheter

Eidar inviger 177 nya Svanenmärkta hyreslägenheter i Trollhättan

AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag har idag invigt 177 nya hyreslägenheter i kvarteret Mars. Kvarteret ligger mitt i centrala Trollhättan intill Resecentrum. Drygt två år efter byggstart står Trollhättans första Svanenmärkta kvarter färdigt och senare i veckan kommer de första hyresgästerna att flytta in.

Kvarteret består av fem huskroppar och det höga punkthuset på 17 våningar blir inte bara stadens högsta byggnad utan även ett praktfullt riktmärke i centrum. De ljusa och moderna lägenheterna finns i 1-4 rum och kök och har balkong eller terrass in mot den lummiga innergården. 28 av lägenheterna är s k Trygghetsboende där hyresgäster över 65 år erbjuds ett bekvämt boende med gemensamhetslokal i bottenplan. I kvarteret finns även nio affärslokaler som kommer att stå inflyttningsklara under kvartal 1 2019.

Klimatsmart boende
Kvarteret Mars är Trollhättans första Svanenmärkta kvarter, vilket har ställt höga krav på bland annat materialval, byggprocess och energilösningar.

– Vi arbetar alltid aktivt för att hitta klimatsmarta lösningar vid alla våra nybyggnationer och renoveringar. Kvarteret Mars är ett tydligt exempel på hur vi skapar ett hållbart boende, där vi både säkrar en bra innemiljö för våra hyresgäster och säkerställer att kvarterets miljöpåverkan blir så liten som möjligt sett ur ett livscykelperspektiv, säger Urban Blom vd på Eidar.

I alla hus finns ett miljörum med fullsortering av sopor och samtliga tak har utrustats med solceller. Energin som utvinns kommer bland annat att användas till fastighetselen i gemensamma utrymmen. Förbrukningen av el och varmvatten i lägenheterna mäts individuellt, så kallad IMD, vilket möjliggör för hyresgästen att påverka sina kostnader och göra medvetna miljöval.

Alla hyresgäster som flyttar in på Mars erbjuds fem års gratis medlemskap i en bilpool, vilket i kombination med kvarterets läge intill Resecentrum möjliggör för många hyresgäster att sälja sin bil och slippa alla fasta kostnader som är kopplade till ett bilägande.

– Vi märker att miljömedvetenheten har ökat och våra hyresgäster i kvarteret Mars har många möjligheter att agera miljövänligt i sin vardag, konstaterar Urban Blom.

Del av en större satsning på nya hyreslägenheter
Kvarteret Mars är en del av Eidars satsning Hem till framtiden, som innebär att bolaget ska bygga minst 1000 nya hyreslägenheter runt om i Trollhättan de närmaste åren. Förutom de 177 nya lägenheterna på Mars har Eidar redan invigt 129 nya lägenheter sedan våren 2017. Under våren och sommaren 2019 kommer ytterligare 209 hyreslägenheter att stå klara i äldreboendet Blåvingen och i kvarteret Gulsparven på Dannebacken.

– Vi vill givetvis vara med och bidra till att Trollhättan kan växa och utvecklas och nästa sommar har vi totalt byggt 515 nya hyreslägenheter i staden. Det skapar stora flyttkedjor och möjliggör för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Urban Blom.

Kvarteret Mars:
Entreprenör: Serneke
Arkitekt: Nils Andréassons Arkitektkontor AB

Bild: Serneke