Nyheter

Science Village satsar på nytt Science Center i Lund

Science Village-bolaget som äger marken mellan ESS och MAX IV i Brunnshög i Lund satsar nu på ett större Science Center. Centret kommer att bjuda in Lundabor och skåningar att utforska nya innovationer och vetenskapliga fenomen. Nu startar arkitekttävlingen för byggnaden och centret beräknas öppna sina dörrar 2024.

Det nya centret kommer att vara ett pedagogiskt fönster in mot ESS och MAX IV och kommer att förklara teknologierna och forskningen i de båda anläggningarna. Men centret kommer att erbjuda flera andra utställningar – målet är att visa upp vetenskaper och innovationer från Lund och Skåne. Science Centret på sina 5000 – 6000 kvm kommer även att presentera omfattande programverksamhet med anknytning till utställningarna.

– Ett Science Center i den här storleken kommer att kunna erbjuda något för alla, från experimentstationer för åttondeklassare till större temautställningar för en äldre publik. Men även evenemang i form av föreläsningsserier och vetenskapsshower, säger Peter Andersson, chef för Science Center-satsningen hos Science Village.

Arkitekttävlingen för byggnaden publicerades tidigare i veckan, nu väntar några veckors väntan tills alla arkitektkontor som vill vara med och tävla har lämnat in sin intresseanmälan. Sedan väljs fyra arkitektkontor ut att ta fram varsitt förslag. När förslagen lämnats in väljer juryn ut en vinnare, det är först efter detta som arkitektkontorens namn blir kända för juryn. Det vinnande förslaget blir underlag för den nya byggnaden, en process som tillsammans med annan projektering kan ta upp till två år innan spaden för det nya centret sätts i marken.

Science Village Scandinavia äger marken mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Brunnshög i Lund. Här har bolaget till uppgift att utveckla en ny stadsdel, Science Village. Marken omfattar 18 hektar och den kommer att kunna bebyggas med ca 250 000 m² BTA lokaler avsedda för forskning och utbildning primärt inom materialforskning, men även inom andra forskningsfält och innovationsområden. Här kommer att finnas universitets- och högskolefilialer, gästforskarbostäder, forskningsinstitut, service, gym, restauranger och caféer. Därtill planeras ett Science Center och en konsertsal/auditorium.

Science Village ska utvecklas till en dynamisk, kreativ och hållbar stadsdel som stimulerar till världsledande forskning och mötet mellan den och samhället.

Bild: COBE