Nyheter

Värmepumpsmarknaden stabil

Försäljningen av värmepumpar är på en fortsatt hög och stabil nivå, visar försäljningsstatistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Under årets första tre kvartal har försäljningen av värmepumpar totalt ökat med 6 procent. På enbart tredje kvartalet var försäljningsökningen 1 %.

Tredje och fjärde kvartalet är normalt de kvartal där värmepumpförsäljningen i Sverige är som störst. Under tredje kvartalet såldes värmepumpar i Sverige för totalt 1,9 miljarder kronor i Sverige. Det är på samma nivå som föregående år. Sammanlagt under årets tre första kvartal såldes värmepumpar till ett värde av 5,1 miljarder, det är en ökning med 6 procent jämfört med 2017.

Mest positiv under tredje kvartalet var försäljningen av luft-vattenvärmepumpar med en ökning på 14 procent. Den starka försäljningsökningen på frånluftsvärmepumpar som vi har sett de senaste åren har mattats av. Under tredje kvartalet stannade försäljningen på samma nivå som motsvarande kvartal 2017. Frånluftsvärmepumpar installeras främst i nya småhus och försäljningen följer nybyggnadstakten av småhus ganska väl. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen av bergvärmepumpar med 4 procent.

Försäljningen i segmentet fastighetsvärmepumpar sjönk under fjärde kvartalet med 5 procent, men ackumulerat sedan årets början har segmentet ökat med 4 procent.

– Även om tredje kvartalet visar viss dämpning i utvecklingen jämfört med tidigare kvartal är försäljningen av värmepumpar stabil. Vi förväntar oss att på helår överträffa förra årets goda försäljningssiffror, säger Per Jonasson vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.