Nyheter

Bunkerstaden som ska rymma 10 000 människor

Företaget Vivos slutför nu vad som kan beskrivas som en hel stad i South Dakota, skriver SvD Näringsliv. Det speciella med den här staden är att den ligger under jord. Varje bostadsbunker är på 192 kvadratmeter och kan ge bostad åt 10-20 människor.

Bunkrarna var tidigare en del av en militäranläggning som byggdes 1942. Nu får den en ny användning. För att ta bort bunkerkänslan har man placerat ut TV-skärmar i samtliga rum för att simulera utsikt.

– Intresset har ökat lavinartat under de senaste åren på grund av de reella hot som världen står inför. Det är som att människor känner på sig att helvetet håller på att bryta ut, från Nordkorea till Mellanöstern och ett potentiellt Tredje världskrig mellan Ryssland och Kina, säger Barbi Grossman, kommunikationsansvarig på Vivos til SvD Näringsliv.

Nu är inte South Dakota den enda platsen där den här typen av boende utvecklas – i Tyskland finns ett område som, enligt Vivos är på 23 000 kvadratmeter. Området i South Dakota är lika stort som Manhattan med 575 bunkrar. Bevakningen kommer att skötas av en militär säkerhetsstyrka. Vivos har, enligt Daily Mail, köpt området i South Dakota för närmare 2,5 miljarder kronor.

Även i Sverige har den här typen av kärnvapenbunkrar varit till salu. Senast 2017 då en anläggning från 1980-talet fanns ute till försäljning. Den berganläggningen var insprängd i en kulle i Torsby i Värmland.