Nyheter

Hög aktivitet på bostadsmarknad med små prisrörelser

Den senaste månaden mäter vi oförändrade villa- och bostadsrättspriser sett till riket som helhet. Årsnedgången för villor är nu -1% och -4% för bostadsrätter. Med 16 000 bostadsförsäljningar under oktober är omsättningstakten högre än både maj och september. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter
– Försäljningarna i oktober visar överlag små eller inga prisrörelser. Undantaget är Stor-Malmö där priserna gått ned med -2% samtidigt som de centrala delarna var oförändrade. Vi noterar också en uppgång på +1% i Stor-Stockholm och en nedgång med -1% i centrala Göteborg. Sett till 12 månader har priserna i Stor-Stockholm minskat med -4%, i Stor-Göteborg med -3% och i Stor-Malmö -1% säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Liksom i riket som helhet stod villapriserna stilla i storstadsområdena med undantag av Stockholm där de sjunkit med +1%. Årstakten i Stockholm är nu -7%, i Göteborg -3% medan villapriserna i Malmö nu ökat med +1% senaste året säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– Oktober är en av de intensivaste månaderna på bostadsmarknaden med många försäljningar och detta år var inget undantag. Detta år överträffar oktober både maj och september som annars brukar få toppnoteringen. Under månaden rapporterades drygt 16.000 försäljningar av villor och bostadsrätter, avslutar Per-Arne Sandegren.