Nyheter

Praktikantsatsningen som gav miljonvinst till samhället

Integration genom arbete står i centrum för en pilotsatsning i Göteborg där två av Skanskas bostadsprojekt har slussat arbetslösa till jobb. Resultatet blev miljontals kronor i samhällsvinst och chans till ett nytt liv för människor i utanförskap.

I bostadsprojekten Kvibergs Entré och Örgryte Torp i Göteborg har Skanska lagt särskilt fokus på social hållbarhet. Man tog in elva praktikanter som stod utan arbete, med målsättningen att leda varje individ vidare till en riktig anställning hos Skanska eller andra arbetsgivare. De fick personlig coachning, språkträning och intervjuövning.

– Vi engagerade oss i praktikanterna på ett unikt sätt, från dag ett var fokus att hjälpa dem söka jobb. Vi skräddarsydde arbetsuppgifter och ansvar efter den yrkesroll som passade var och en. Målet var slussa personer ut ur arbetslöshet, men också att hitta en verkningsfull modell som faktiskt sätter människor i arbete och skapar värde för samhället, säger Christina Ingelsten, som är ansvarig för hållbar affärsutveckling på Skanska Nya Hem.

8 miljoner i samhällsvinst
För att mäta den samhällsekonomiska nyttan som kom ur satsningen beställde Skanska en oberoende utvärdering av konsultföretaget Payoff. Att åtta individer snabbt fick arbete beräknades ge en lönsamhet till samhället motsvarande åtta miljoner kronor på två år, bland annat i form av skatteintäkter och uteblivna kostnader för bidrag, medan insatsen kostade Skanska 1,3 miljoner kronor.

– Vi fick ut stor samhällsnytta per investerad krona tack vare fokuset på kvalitet istället för kvantitet. Vi hade kunnat ta in 30 praktikanter i projekten, men hur många av dem hade vi lyckats stötta hela vägen till en tillsvidareanställning? Det är det verkningsfulla som är intressant, att uppnå verklig nytta, säger Christina Ingelsten.

Från diskare till arbetsledare
Men störst är förstås vinsten för de människor som fått ett jobb. Peter Acs är byggingenjör från Ungern men livnärde sig som diskare och på andra ströjobb i två år innan han kom in på en förberedande yrkesutbildning inom Göteborg Stad. Han sökte praktik hos Skanska och innan de tre praktikmånaderna var över fick han erbjudande om anställning.

– Alla vill jobba. Jag vill jobba. Det var jätteviktigt för mig att Skanska accepterade mig och trodde att jag kunde göra något för bygget. Kollegorna på arbetsplatsen hjälpte mig med språket och lät mig ta ansvar för sånt jag kunde fixa. I dag jobbar jag som arbetsledare, beställer grejer, kollar med gubbarna vad de gör under dagen och tar emot leveranser. Jag känner mig trygg och stolt, att jag behövs helt enkelt, säger Peter Acs.

Intresse ger studiebesök
Metoden har väckt uppmärksamhet både i branschen och politiken och Skanska Nya Hem har tagit emot flera externa studiebesök, bland dem näringsministern, som vill lära sig mer. Förhoppningen är att fler företag ska följa efter och se att det finns vinster att hämta både för samhället, invånarna och den egna organisationen.

– Det här är win-win. Vi har bidragit till att människor som står långt från arbetsmarknaden kommer in och integreras i samhället, samtidigt som vi har knutit till oss arbetskraft från nya grupper i en tid när det är svårt att få folk till byggbranschen. Skanska har som mål att skapa vinst med värde och det känner jag att vi har bidragit med här, säger Henrik Gustavsson, marknadsområdeschef för Skanska Nya Hem i Göteborg.

Foto: Emelie Asplund