Nyheter

Sommarstugan som brann ner på Getterön återuppbyggs

Den sommarstugan som brann ner i oktober 2014 på 5:e vik på Getterön i Varberg kommer nu äntligen att återuppbyggas. Men eftersom stugan ligger i ett naturreservat är återuppbyggnaden känslig och kräver ovanliga åtgärder, att flyga in materialet med helikopter till exempel.

– Det har varit en lång process att få igenom alla tillstånd som krävs från bland annat Länsstyrelsen och byggnadsnämnden, berättar Christoffer Almqvist från byggfirman Andersson & Keller som fått uppdraget att bygga den nya stugan.
– Vi har dock inte fått tillstånd att köra de sista hundra metrarna från stranden till huset, därför måste vi flyga in byggmaterialet med helikopter, tillägger han.

Huset som ligger längst ut i viken brann ner efter att någon satte eld på det och polisen rubricerade händelsen som misstänkt mordbrand. Redan vid rivningen av det som återstod av stugan blev transporten av materialet en svårhanterlig fråga. Det löstes då med att sätta upp byggnadsställningar och en spång som skottkärror kunde köra på.

– Vi har arrenderat mark av kommunen vid parkeringen och har en uppsamlingsplats där. Helikoptern kommer att behöva göra flera flygningar, kanske 60 st totalt, berättar Christoffer Almqvist.

Den nya stugan blir 68 kvadratmeter och kommer att ha gasolkök, solpaneler och förbränningstoalett eftersom läget i naturreservatet gör att ägarna inte fått tillstånd att dra in el eller avlopp.

Första flygningen gjordes onsdag den 24 oktober.

– Det blir bara en flygtur grävmaskinen som förbereder marken inför bygget och en del markmaterial. Sedan flyger vi in resten varefter, säger Christoffer Almqvist.

Foto: Jonas Arnesson