Nyheter

Tesab-event för grön kyla

Köldmedierna i svenska kylaggregat släpper ut 14 procent mer koldioxidekvivalenter än hela inrikesflyget. Det framkom vid ett seminarium i centrala Stockholm på onsdagseftermiddagen, anordnat av kylbranschkedjan Tesab

– Ett tätt samarbete mellan byggare, rörentreprenörer och kylföretag är enda sättet att hitta den hållbara lösningen.

Det säger Patrik Larsson – vd Industri & Laboratoriekyl och en av talarna på onsdagens event – till Svensk Byggtidning. Rätt installation med CO2 istället för köldmedier som propan och ammoniak ger kyla som kan återanvändas till värme.

Ett recept för grön kyla och framtiden som Tesab använt sedan 2015.

Den 1 januari 2015 trädde F-gasförordningen i kraft.  År 2020 förbjuds installation och användning av köldmedier med för högt GWP-värde. (Global Warming Potential).

– En bra förordning anser vi i branschen. Vi har ungefär 10 år på oss att vända utvecklingen, slog Svenska Kyl & Värmepumpföreningens vd Per Jonasson fast i sitt inledande anförande på Tesab-seminariet.

Projektledare Patrik Sjödin från byggföretaget Atrium Ljungberg var en av åhörarna.

– Jag fick lära mig något nytt om CO2 och kyla. Nu måste du kanske jobba i mer tidiga skeden mot kylbranschen, sade Patrik Sjödin efter kylbranschkedjan Tesabs hållbarhetsseminarium i Stockholm.