Nyheter

Reporäntan oförändrad på −0,50 procent

Svensk konjunktur är stark och inflationen är vid målet på 2 procent. Sedan det penningpolitiska beslutet i september har utvecklingen i stora drag varit som förväntat och prognoserna är i stort sett oförändrade. Riksbankens direktion har därför, i linje med föregående prognos, beslutat att hålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent.

Det här skriver Riksbanken:
”Om ekonomin utvecklas på ett sätt som fortsätter att stödja utsikterna för inflationen bedömer direktionen att det snart är lämpligt att börja höja reporäntan i långsam takt. Prognosen för reporäntan är densamma som i september och indikerar att räntan höjs med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari.

Utvecklingen i omvärlden är fortsatt god och i linje med Riksbankens prognoser, även om till exempel utvecklingen i Italien och den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina innebär att osäkerheten kring utsikterna för världsekonomin har ökat. I spåren av den starkare konjunkturen väntas inflationstrycket fortsätta stiga och penningpolitiken i omvärlden röra sig i en mindre expansiv riktning.

Även i Sverige har den ekonomiska utvecklingen i stora drag blivit som förväntat och konjunkturen har varit god under en längre tid. Läget på arbetsmarknaden väntas vara fortsatt starkt även om BNP-tillväxten dämpas framöver. Inflationen steg till 2,5 procent i september, delvis till följd av snabbt stigande energipriser. Olika mått på underliggande inflation är lägre och inflationstrycket bedöms fortsatt vara måttligt. Det finns dock tecken på att inflationstrycket stiger och förutsättningarna är goda för att inflationen ska ligga nära målet på 2 procent de kommande åren.”