Nyheter

Byggnads begär 1,6 miljoner kronor i skadestånd från lettiskt bolag

Mycket låga löner upptäcktes vid ett bygge i Linköping. Snart är det förhandling i AD och Byggnads begär 1,6 miljoner kronor i skadestånd från det lettiska bolaget, skriver Byggnadsarbetaren.

Den lägst betalda hade drygt 40 kronor i timmen och den högst betalda omkring 130 kronor i timmen.

– De hade brutit mot allt. För att slippa lettisk skatt hade de betalat ut lön i form av traktamente och OB-ersättning hade man struntat i, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads, till tidningen Lag & avtal.

Läs också Byggföretaget heter Sia BTK Buve och hade i uppdrag att montera betongväggar på ett stort projekt i centrala Linköping år 2016. Efter att Byggnads Öst upptäckte de låga lönerna fick huvudentreprenören NCC en underentreprenör att i sin tur upphäva samarbetet med underentreprenören Sia BTK Buve, fortsätter Byggnadsarbetaren.

 

Det är ovanligt att Byggnads upptäcker så här låga löner och nu begär facket 1,6 miljoner kronor i skadestånd. Två lettiska advokater företräder bolaget och ämnar komma till förhandlingen, skriver Lag & avtal.

Samtidigt har polisens personalbrist medverkat till väldigt få kontroller av illegal arbetskraft på byggarbetsplatser under sommaren., rapporterar radions Dagens Eko idag.

Läs också